Бързи факти за Нова година
История и традиции
Публикувана: 1 Jan 2018 | 10:07

На фона на новогодишните празненства ви представяме някои бързи факти за историята и традициите на празника.

 

История

Най-ранните известни новогодишни тържества са започнали в Месопотамия и датират от 2000 г. пр. Хр. Древните римляни чествали 1 март като начало на новата година. Други култури ползват есенното равноденствие или зимното слънцестоене, за да отбележат новата година. През 1582 г. Римокатолическата църква приема Григорианския календар, който отбелязва 1 януари като нова година. Януари е кръстен на Янус, бог с две лица - едното гледа напред, а другото – назад.

 

Традиции

Нова година е времето, когато много хора традиционно правят обещания, свързани с отказ от вредните навици и започването на чисто. Древните перси са си подарявали за празника яйца, които символизират продуктивността. За повечето новогодишни традиции се смята, че осигуряват добър късмет за следващата година. В много части на САЩ се спазва традицията за ядене на грах „черно око“ за късмет. Auld Lang Syne "Auld Lang Syne" традиционно се пее в полунощ на Нова година. Автор на поемата е шотландският поет Робърт Бърнс. Смята се, че творбата от 1788 г. е базирана на народна песен. Думите auld lang syne означават "минало време".

 

Тайм Скуеър

Първото празненство на Тайм Скуеър в Ню Йорк се е състояло през 1904 г. по инициатива на в. "Ню Йорк Таймс". Първото спускане на новогодишна топка от върха на One Times Square е направено на 31 декември 1907 година. През 1942 и 1943 г. спускането на топката е спряно поради войната. Тълпите, които все още празнували на мястото, отбелязали празника с минута мълчание. Оригиналната новогодишна топка тежи 700 паунда и е с диаметър 5 фута. Тя е направена от желязо и дърво и е украсена със 100 25-ватови крушки. От 11 ноември 2008 г. се използва топка, с диаметър 12 фута и тежаща 11 875 паунда. Тя е създадена така, че да издържа на силни ветрове и колебания на температурите.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )