IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
17:47 | 10 февруари 2018
Обновен: 06:30 | 17 април 2024

Скъп билет до Марс, евтин до Луната. Скоро!

Учен прогнозира и достъпни полети в околоземна орбита след няколко десетилетия

По материала работи: Борис Проданов
Скъп билет до Марс, евтин до Луната. Скоро!

След не повече от 30 години ще можем да си купим скъп билет за Марс, достатъчно евтин билет за Луната и достъпен полет в околоземна орбита. Това смята астрофизикът и главен редактор на "Би Би Си Знание" д-р Владимир Божилов.

Според него ракетата "Фалкон Хеви" на "Спейс Екс" доказала, че Марс е достижим за човека и е първа стъпка към превръщането на космическото пространство в нещо, достъпно за всеки един от нас.

Преди дни частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля най-мощната в света ракета "Фалкон хеви", която потегли в посока Марс с автомобил и манекен, вместо шофьор.

Според Божилов не е случайно, че Марс привлича човечеството.

"Ако направим база на Луната, тя не представлява чак толкова добър шанс за план Б на човечеството (…) Марс дава прозорец към миналото и бъдещето на Земята“, каза той пред bTV. Според него гигантска катастрофа е превърнала Марс в червена пустиня, каквато не е била преди 3 милиарда години.

Той предупреди, че и Земята може да стане необитаема. Божилов е категоричен, че планетата ни няма проблем с оцеляването сама по себе си, а хората застрашаваме сами себе си с недалновидни решения.

Затова и Стивън Хокинг предупреждава, че в близките 50 години трябва да колонизираме Луната или Марс.

"Иначе има риск изстреляната от "Фалкон Хеви" и запътила се към Астероидния пояс "Тесла" да остане единственият спомен за човечеството. "На червения автомобил има кварцов диск с информация – един Ноев ковчег с история, култура и класика от Земята", посочи д-р Владимир Божилов.

dnes.bg

 

Още по темата: Белият дом обмисля да спре парите за Международната космическа станция
 

Коментари

Новини Варна