IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
10:23 | 6 март 2018
Обновен: 03:27 | 16 април 2024

Учените: Водата от варене на сладки картофи подпомага отслабването

Резултатите от изследванията са много обещаващи и дават нови възможности водата от сладките картофи да бъде използвана

По материала работи: manager
Учените: Водата от варене на сладки картофи подпомага отслабването

Сладките картофи са добър източник на диетични фибри и хранителни вещества като витамин А, витамин B5, витамин В6, витамин С и манган. Освен това, учени установиха, че нишестената вода, в която са врели сладки картофи, помага за сваляне на излишни килограми.

 

Д-р Кожи Ишигуро и колегите му са открили, че протеините във водата от сладките картофи потискат апетита и намаляват мазнините при мишки и смятат, че същите ефекти могат да бъдат възпроизведени и при хората.

 

15% от сладките картофи се използват за произвеждане на дестилирани спиртни напитки, нишесте и преработени храни, но голяма част от отпадъчната вода се изхвърля, което вреди на околната среда.

 

„Изхвърляме огромни количества отпадъчна вода, която съдържа протеини от сладки картофи – нашата хипотеза беше, че те могат се отразят върху телесното тегло, мастната тъкан и други фактори – обяснява д-р Ишигуро. – намирането на алтернативни начини за използване на отпадната вода от сладките картофи може да бъде полезно за околната среда и промишлеността, но също така и за здравето.“

 

Мишките, разделени на две групи, били поставени на високомазнинна диета, като едната група получава голямо количество пептиден протеин от сладки картофи, получен от отпадната вода при процеса на варене. Другата група получава храна с ниска концентрация на този протеин.

 

След 28 дни мишките, хранени с висока концентрация на картофен протеин, отслабнали, което предполага, че веществото играе ключова роля при контролирането на апетита и разграждането на мазнините.

 

Мишките, хранени с картофения протеин, демонстрират значително по-ниско телесно тегло и чернодробна маса, по-високи равнища на хормоните, регулиращи глада и липидния метаболизъм, по-нисък холестерол и триглицериди.

 

Резултатите са много обещаващи и дават нови възможности водата от сладките картофи да бъде използвана, вместо просто да се изхвърля.

 

Източник: Healthiestblog

Коментари

Новини Варна