За Великден във Франция сервират гигантски омлет
В Гърция хвърлят от прозорците саксии
Публикувана: 9 Apr 2018 | 12:39

В православните страни, настъпи един от най-почитаните празници Великден, а в католическите той отмина преди седмица. Интересно е, че в много от страните по света Великден се чества по различни начини, като това, което обединява е времето за почивка, пътуване и прекарване на повече време със семейството. Разбира се боядисването и чукането с яйца е радост както за малки, така и за големи.

 

Foodpanda, разгледа Великденските традиции по света.

 

Унгария - "Шприцване" е популярна унгарска традиция за Великденския понеделник, в която момчетата игриво поръсват парфюм, одеколон или вода над главата на младата жена и искат целувка.

 

Франция - В град Хауг на централния площад на града се сервира гигантски омлет, приготвен с 4 500 яйца, който може да нахрани 1000 души. Историята започва, когато Наполеон и армията му пътуват през южната част на Франция и се спират в градчето да хапнат омлет.

 

Бразилия - Освен че са луди футболни фенове, имат една луда традиция за създаване на сламени кукли, които да бъдат удряни. Сламените кукли олицетворяват Юда.

 

Севиля, Испания - Един от най-големите Великденски празници се провежда в Севиля, където големи групи маршируват и пресъздават историята на Христос.

 

Швеция - Великден в Швеция много прилича на Хелоуин, а децата се обличат като великденски вещици, носещи дълги поли и цветни забрадки. Отиват при съседи, за да им продават ръчно нарисувани картини, с надеждата да получат сладкиши.

 

Корфу, Гърция - Традицията на "Потопяването" се провежда сутринта на Велика събота. Хората хвърлят от прозорците си саксии, тигани и други глинени съдове, които се разбиват на улицата. Някои хора казват, че обичаят за хвърляне на саксии приветства пролетта.

 

БГНЕС

 

 

Коментари ( 0 )