IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
13:03 | 11 септември 2018
Обновен: 06:17 | 17 април 2024

Рок и поп арт в първата колекцията на младата дизайнерка Диляна Матеева

Има и черно бомбе, което е вдъхновено от соло китариста на Guns N’Roses – Слаш

По материала работи: Борис Проданов
Рок и поп арт в първата колекцията на младата дизайнерка Диляна Матеева

Младата дизайнерка Диляна Матеева представи 12 модела, включени в първата ѝ официална колекция Fashion Melody. Тя е вдъхновена от женствената елегантност в рока и от лирическите героини в песните от края на 80-те и началото на 90-те години на XX в.

 

Матеева разказа, че родителите ѝ се занимават със съвсем различни неща, но баба ѝ била художник и именно тя е насочила преди години към изкуството.

 

„Аз развих по-специален афинитет към поп арта и рок музиката. Съчетах две любими неща в едно. Всичко в колекцията ми е правено на ръка, което отнема повече време отколкото една конфекция. Силуетът на саката и палтата са с подчертана талия. Някои от полите и роклите са многослойни, с цепки или с драпировки. Панталоните са с висока талия и изчистена права линия, при някои акцент в кройката е скъсената предна част, която елегантно подчертава глезена. В колекцията имам още пола-панталон, класическо сако, тениски с ръчно рисувани картини в стил поп арт. Те са направени с акварелна техника и са в типичните за поп арта цветове – синьо, червено, жълто и зелено.

 

При палтата съчетавам два силуета в един – комбинирани са пелерина и прав силует, както и пелерина с А-силует. В тази колекция съм заложила и на ръчно изработената дантела. Така са изработени закопчалките на полите и роклите”, разкри дизайнерката.

 

Тя обясни, че при изработката на моделите е използвала предимно естествени материи като коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир, защото тези платове придават женственост и класа, като в същото време излъчват и непокорство и свобода.

 

„Нарисувала съм женски лица, които изразяват емоциите, бушуващи в жените, както и пера, които са взети от китаристите, с които те свирят”, обясни Матеева.

 

Дизайнерката обръща специално внимание и на шапките като аксесоар. Колекцията включва черно бомбе, което е вдъхновено от соло китариста на Guns N’Roses – Слаш. Друга шапка е с широка периферия, която изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера.

 

Преподавателят на дизайнерката в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков каза, че е радостен от факта, че ѝ е преподавал. „Тя олицетворява новата генерация млади дизайнери, която е формирана в резултат на изобразителното изкуство. Тя е художник, който е голям плюс за нея. Имала е няколко изяви със свои произведения. Едното ѝ участие беше на Sofia Fashion week и „БГ модна икона”. Диляна се стреми да отделя много внимание и има прецизно отношение към детайла”, отбеляза Стойков.

 

Друг неин преподавател в академията е Петя Джукелова, която изрази възхищение от факта, че Матеева не е направила компромис с нито един от моделите си и дори е обиколила половината свят, за да си набави платовете за моделите и каза, че е проявила голяма смелост като е комбинирала материи с различни дебелини и така се очертава като новатор.

 

Пред младата дизайнерка предстои участие в конкурсната програма на Sofia Fashion week и представяне на друга част от новата ѝ колекция на Латинската седмица на модата в Атина в периода от 1-4 ноември.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна