IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
09:20 | 21 септември 2019
Обновен: 17:07 | 16 март 2024

BBC се извини на принц Хари

Причината – снимка, на която херцогът е наречен расист и предател

По материала работи: Пламен Янков
BBC се извини на принц Хари

Британската телевизия BBC се извини на принц Хари за това, че не го е предупредила за снимка, която се появи в телевизионния и онлайн канала им. На фотоса се вижда как той е с опрян пистолет до главата а надписът гласи „расистки предател“.
 

Фонът е още по-фрапиращ, като той прилича на разпънат на кръст и е нарисувана кървава свастика. Снимката е публикувана от неонацистка група през август миналата година. Това е само няколко месеца след като Хари и Меган Маркъл се венчаха.


BBC показаха фотоса по телевизията и след това той се появи в онлайн платформата им. След репортажа, 19-годишният студент Майкъл Шевчук от Лийдс се е признал за виновен по няколко обвинения. Той е потвърдил, че направил снимката, на която е изписана фразата „ще се видим скоро, национален предател“ и е обвинен в заговор за тероризъм и притежание на терористични материали, сред които книги за Ал Кайда и Наръчник за бялата раса.


Британската правителствена агенция Ofcom отхвърли искането на Хари снимката да бъде премахната. Според тях, BBC не е нарушила по никакъв начин авторските права. „BBC направиха балансирано решение като включиха изображението в своите канали и след това го премахнаха два дена по-късно, когато публичният интерес намаля“.
 

Те добавят, че такъв вид снимки, които са свързани с терористична пропаганда, представляват интерес за обществото и си има лимити, които трябва да бъдат спазвани при публикуването им. Според Ofcom, BBC са направили точно това.


Говорител на принц Хари казва, че принцът е приел извинението на телевизията, но добавя, че „Негово Величество си запазва мнението, че вместо да предлагат платформа на такъв вид снимка, е трябвало тя да бъде само описана, за да не се дават идеи на зложелатели“.
 

Принц Хари се ожени за Меган Маркъл през април миналата година. Тя е със смесен произход като майка ѝ е афроамериканка, а баща ѝ е представител на бялата раса. Според експерти, точно това е била причината да бъде направена такъв вид снимка, наричана от някои „опит за тероризъм“.


Tialoto.bg


Четете още: Принц Хари става на 35

Коментари

Новини Варна