IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
14:49 | 19 ноември 2015
Обновен: 21:29 | 17 април 2024

Нов център в Морското училище моделира нефтените разливи

При реална ситуация звеното ще дава възможност събитията да се "забързват" 10 пъти

По материала работи: Борис Проданов
Нов център в Морското училище моделира нефтените разливи

Във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” се изгражда нов център, който по виртуален път ще може да моделира и прогнозира движението на нефтени разливи.

 

Това съобщи за БТА зам.-началникът по учебната и научната част на университета кап. I ранг Калин Калинов.

 

Създаването на звеното е финансирано с 2,4 млн. лв. от Европейското икономическо пространство. Партньори на ВВМУ са областната администрация във Варна и Басейнова дирекция.

 

Центърът ще дава възможност да се моделира управлението на течни товари и всички процеси по товаро-разтоварните дейности, обясни Калинов.

 

При реална ситуация звеното ще дава възможност събитията да се "забързват" 10 пъти, за да се прогнозира не само движението на нефтения разлив, но и да се моделира дейността, която трябва да извършат корабите, които са го предизвикали и които отговарят за премахването му.

 

Калинов посочи, че в центъра ще могат да се обучават членовете на екипажи, които оперират с прехвърлянето на горива.

 

Възможностите на звеното ще ползва и "Морска администрация" за различни тренинги и обучения.

 

Калинов представи бъдещия център, който трябва да е готов най-късно до май 2016 г., на обучителен семинар по проблемите на борбата с нефтените разливи, който се проведе във ВВМУ. Участваха представители на държавни и общински структури, на неправителствени организации и на бизнеса.

Коментари

Новини Варна