IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
13:00 | 5 януари 2017
Обновен: 00:22 | 25 април 2024

Очакват се първите безпилотно управлявани кораби

Роботизирните транспортни системи бързо ще намерят приложение в съвременния живот

По материала работи: Борис Проданов
Очакват се първите безпилотно управлявани кораби

Ако амбициозните планове на ведущите морски компании в света се сбъднат, първите полуавтономни кораби с дистанционно управление ще плават в океаните до края на това десетилетие.

 

С развитието и усъвършенстването на компютърните технологии безпилотните и дистанционно управлявани транспортни системи бързо ще намерят  приложение в съвременния живот. От дълги години се извършват проучвания за участието на човешкия фактор в мониторинга и управлението на кораби от разстояние. Прогнозират се възможни ситуации и се  определя доколко екипажите на сушата ще могат да използват апаратурата , за да получат реалистично усещане за това какво се случва в открито море.

 

Разработени са  интерактивни умни екрани, системи за разпознаване на глас, холограми и дронове за наблюдение на обстановката , както на борда, така и около кораба.

Според компютърните специалисти цялата необходима технология, която може да осигури автономна навигация, вече съществува. В преходния етап ще се изпълнява хибридна технология, съчетаваща самостоятелна система за контрол на корабите с елементи на дистанционно управление. Този подход ще позволи в близко бъдеще да се подготви един истински търговски продукт, след като се заобиколят редица законови ограничения и се достигне до  директно прилагане на пилотни тестове.

 

При първият тестов рейс корабът ще излезе в открито море с няколко членове на екипажа на борда. Ако тестът премине успешно, следващият рейс на кораба-робот ще бъде самостоятелен и управлението му ще се извършва в смесен режим, който комбинира автономна навигация и епизодични преходи към дистанционно управление.

 

Ориентацията в океана ще се осигури от система за проследяване, включително радар, лазери и софтуер-автопилот. Капитаните и навигаторите на брега ще могат да проследяват движението на кораба в реално време и да поемат контрола в случай на извънредна ситуация или когато е необходимо извършването на сложна маневра - при влизане в пристанище или в док.

 

Очакват се първите пробни рейсове на кораби с дистанционно управление да се извършат в басейна на Балтийско море.Това ще бъдат фериботи и малки кораби,специализирани  за  пренос на товари на по-ограничени разстояния.

 

Прилагането на  технологията за дистанционно управление на корабите  ще намали значително експлоатационните разходи и кардинално ще промени цeлия сектор на водния транспорт.

 

д-р инж. Стефка  Кантурска

Коментари

Новини Варна