IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
08:34 | 13 март 2017
Обновен: 19:28 | 17 април 2024

Рибарският бранш се нуждае от лабораторен контрол

Засега има само една акредитирана лаборатория, която не може да изследва всички параметри и повече се разчита на самоконтрола

По материала работи: Пламен Янков
Рибарският бранш се нуждае от лабораторен контрол

За рибарския ни бранш има гарантирани ниши на международния пазар и ако сме в крак с изискванията, с новостите в производството, няма начин да не заемем своето място, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на рибарската асоциация „БГ ФИШ”. Разширяването на износа ще даде сериозен стимул в развитието на рибарския ни сектор, тъй като възможностите на вътрешния пазар са силно ограничени. Затова обаче е нужно достигането на 100-процентова гаранция, че неговата продукция отговаря на всички европейски стандарти, което може да стане единствено чрез въвеждането на лабораторен контрол от страна на държавата, тоест с изграждането на нова акредитирана лаборатория, категоричен е браншовикът. По неговите думи сега има само една, която е крайно недостатъчна. А да не говорим, че в нея се изследват само няколко параметъра на качеството.

 

 

Проблемът става особено актуален с интензивното развитие на рибопреработвателното производство у нас. Изградени са


56 рибопреработвателни предприятия 

с възможности за търговия в цял свят и вече 10 години след приемането ни в ЕС продаваме с ежегодно увеличаващи се обороти на всички континенти. Към кои страни и в какви са количествата, не може да се каже с точност, защото пазарът в ЕС се води за вътрешнообщностен и не се проследява - това се прави чрез митническия контрол, който е само за трети страни. Едно е неоспоримо, европейският пазар е основният за износа на бранша.

 

Приемането ни в ЕС и достъпът до свободния европейски пазар дадоха

 

възможност да сверим часовника си

Като цяло рибарският ни бранш се развива в унисон с европейските тенденции, които не се различават и от световните, коментира шефът на рибарската асоциация. Те се насочени към увеличаване на изкуственото производство на риба, миди, мекотели и др. заради застрашително намаляващите рибни ресурси в моретата и океаните. Всяка наша фирма работи според изискванията на ЕС. Преди време гаранцията за качеството се даваше от ДВСК, сега това се прави най-вече от самия производител.


Секторът риболов и аквакултура осигурява за преработвателните предприятия суровини от собствено производство и от внос. Те се  преработват на съвременно технологично ниво с високо качество и грижа за безопасността за консуматора. Това се потвърждава от голямото търсене на продуктите с българска марка и все по-засилващите се продажби в Централна и Западна Европа, в Азия и Америка на преработени риби и други морски храни. 

 


ИЗГРАДЕНИТЕ  РИБОПРЕРАБОТВАТЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ У НАС имат възможности за търговия в цял свят.

 

В същото време 

 

претенциите на световните пазари 

изискват напълно гарантирано висококачествени и безопасни продукти. Днес това се постига единствено със самоконтрола и вътрешнофирмените мониторингови програми. За да има обаче пълна гаранция, че се спазват всички европейски изисквания, задължително трябва да има и насрещен контрол с акредитирани и референтни лаборатории. Те са, които разполагат с висококвалифициран персонал и адекватно на производствените технологии оборудване, съвременни методи съгласно тенденциите в развитието на сектора. Тяхното осигуряване ще покаже на света съпричастност към безопасността на храните, които предлагаме на най-скъпите пазари, допълни д-р Господинов. 


За съжаление, развитието на сектора и завишените изисквания изпреварват лабораторния контрол у нас. Единствената акредитирана лаборатория у нас е към Централния научноизследователски ветеринарномедицински институт и тя е само за три вида токсини. В момента липсва акредитирана лаборатория, например за изследване на 

 

шестте морски биотоксина, 

които идват от планктона. Вярно, в Черно море все още такива не са открити, но няма гаранция, че утре няма да навлязат колибактерии с отпадните води и при силен дъжд. Нещо особено важно за износа на живата черна и бяла мида. За да им се извърши лабораторен анализ, сега трябва да се търсят акредитираните лаборатории в Гърция, Италия. Изпреварващите технологии в рибопроизводството налагат ползването на лабораторни методи и лаборатории извън пределите на страната, което поставя сектора в неконкурентна среда, подчерта браншовикът.

 

За повече съдействие от институциите 

и своевременното решаване на въпроса с лабораторния контрол призоваха от двете национално признати рибарски асоциации -  „Черноморски риболов” и „БГ ФИШ”, на среща с представители на Министерството на земеделието и храните, която се проведе миналия месец. Секторът е малък, но производството е с голяма добавена стойност, пазарно ориентиран към износ и създава работни места на много хора. От ведомството обещаха, че на институционално равнище ще бъде обсъдена възможността за изграждане на важната за рибопреработвателите  акредитирана лаборатория. 


Крайно време е проблемът да бъде решен, защото недостатъчното финансиране на лабораторния контрол в акредитираните и референтните лаборатории на БАБХ не е добър атестат за динамиката на  развитието на страната, на рибарството, а и за другите сектори, категоричен е д-р Господинов.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още Пробиваме на външния пазар с преработени миди

Коментари

Новини Варна