IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
08:52 | 3 април 2017
Обновен: 05:13 | 23 март 2024

В ДП „Пристанищна инфраструктура“ нова IT система управлява морските бизнес процеси

Модерната интегрирана информационна система осигурява пълна прозрачност и ефективност във всички дейности в държавното предприятие, твърди неговият генерален директор инж. Ангел Забуртов

По материала работи: Пламен Янков
инж. Ангел Забуртов

Нова интегрирана информационна система (ИСС) заработи в ДП „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) от тази година. Тя е базирана на SAP ERP 6.0 - софтуер от световна класа на интегрирано планиране на ресурсите на предприятието, който е в основата на най-взискателните организации по целия свят. Решението обхваща всички бизнес процеси в предприятието, като управление на проекти, бюджети, административно-финансови процеси, и работи в интеграция с други ключови за ДППИ информационни системи, заяви за в. „Черно море” инж. Ангел Забуртов, генерален директор на ДППИ. 

 

Изграждането  на ИСС 

стартира в средата на миналата година. Стойността на системата е близо 6,5 млн. лева. Финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие (4,56 млн. лв.) и от държавния ни бюджет (805 142 лв.) чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” - 2014 – 2020 г. Самото предприятие участва с малко над 1 млн. собствени средства.


Разширяването на обсега на дейността ни през последните години доведе до необходимостта да направим тази решаваща крачка напред с цел повишаване на нейната ефективност. В световен мащаб почти всяка голяма компания използва модерна система за планиране и управление на ресурсите и практиката показва, че този бизнес модел е ефективен. Затова и ние решихме да оптимизираме бизнес процесите си с успешни IT решения и да използваме предимствата, които те ни дават, обясни инж. Забуртов. Новата система ИСС е съвкупност от най-модерните технологични решения за управление на всички бизнес процеси, които прилагаме. Тя разполага с различни модули -  за управление на финансово-счетоводно обслужване, управленско счетоводство, финансово планиране и бюджетен контрол, управление на инвестиции, договори и проекти, управление на дълготрайни активи, на аварийна и планова поддръжка, на човешки ресурси, на документи и на обществени поръчки. Основно преимущество на единната база за управление е пълната прозрачност на всички процеси в предприятието, възможността за корекции в реално време, следенето на приходите и разходите, както и калкулирането на пристанищните такси за всеки плавателен съд. 

 

ЕТАП ОТ ВНЕДРЯВАНЕТО НА НОВИТЕ IT СИСТЕМИ БЕ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS), която включи и строежа на модерния брегови център във Варна.

 

 

В резултат от внедряването на интегрираната информационна система

 

качеството и ефективността на управление 

в ДППИ се повиши осезаемо, подчерта генералният директор на държавното предприятие. По неговите думи, подобрил се е административният им капацитет за модерно и ефективно управление на ресурсите. Сред основните предимства на системата са скоростта при обработка на информацията и отпадането на вероятността за грешки. Разработено е и специално мобилно приложение, което позволява дистанционен достъп. 


Изчисляването на пристанищните такси, дължими от всеки кораб, вече става автоматично. Системата ползва данни от различни информационни източници, като Лойд регистъра в Лондон. Това спестява време по процеса на обработка, подобрява събираемостта и способства за избягването на грешки. 

 

За краткото време от внедряването й  новата система вече се използва в цялата структура на ДППИ – както в главното управление, така и във всички техни териториални поделения и специализирани дирекции. В момента тя се обслужва от 49 крайни потребители, всеки от които има определени права и роли. Бизнес процесите се регистрират в момента на тяхното случване, което позволява да се получава навременна информация в реално време, допълни инж. Забуртов. Той подчерта, че не на последно място  е позволила да се

 

оптимизира цялостното управление на проектите, 

които изпълнява „Пристанищна инфраструктура” (виж „Очакваме разрешение за строежа на Интермодалния терминал до края на годината” във в. ”Черно море” от 20 февруари т.г.). 

 

ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ПРИСТАНИЩНИТЕ ТАКСИ, дължими от всеки кораб, вече става автоматично. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 


С внедряването на новата интегрирана информационна система целият документооборот се класифицира по вид и се прикачва към всяко едно ниво – фаза, дейност или поддейност. По този начин всеки  документ е достъпен по всяко време, от всяко едно място, без да се губи излишно време в търсене из папки и класьори.


 
Още една модерна система  заработи 

в особено важната за развитието на морския ни бизнес държавна структура. Става дума за първата по рода си у нас система за мониторинг (МИС) на Черно море в реално време. Тя е реализирана от консорциум под формата на уеб- портал. Наскоро за нейното внедряване ДП „Пристанищна инфраструктура” получи специална награда в конкурса "ИТ проект на годината 2016”. Системата позволява събирането на данни в реално време от голям брой източници, включително и от европейската програма „Коперник". Интегрира и обработва данни от сензори за автоматично измерване на параметрите на морската вода и атмосферния въздух. Проектът е наистина мащабен и иновативен и наградата беше очаквана, каза инж. Забуртов. По неговите думи идеята за тази система се родила преди няколко години. Стремежът им е да приложат най-добрите световни практики за интегриране на данни от различни източници, позволяващи мониторинг и анализ на общата оперативна картина в реално време и най-успешните модели в тази сфера. В тази насока много им е помогнал опитът на норвежката брегова администрация в разработването и управлението на системата BarentsWatch. 

 

Много са практическите ползи 

от прилагането на новата система (МИС), категоричен е генералният директор на ДППИ. Според него това е първата система у нас, която позволява събирането на данни от толкова голям брой източници и осигурява мощна функционалност за интеграция, обработка, анализ и визуализация на информация. Говорим за изключително комплексна информационна система за мониторинг в реално време на Черно море. С внедряването й направихме голяма крачка в посока създаване на обща пространствена инфраструктура на Черно море, като приложихме на практика Интегрираната морска политика на ЕС в частта й за обмен на данни за морската среда и интегрирано наблюдение на морските басейни. Специфичен момент тук е възможността за обмен на данни с вътрешни и външни системи в реално време. В системата постъпват данни и от съществуващи системи на ДППИ, като данни за пристанищни терминали, корабни места, кейови стени, пирсове, кадастър и др., допълни инж. Забуртов.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още Морска гара става визитна картичка на Варна на круизния пазар

Коментари

Новини Варна