IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:34 | 27 юни 2017
Обновен: 04:15 | 17 април 2024

Иззеха близо 830 кг риба

16 км е общата дължина на конфискуваните хрилни мрежи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Иззеха близо 830 кг риба

Близо 830 кг риба (каракуда, сом, шаран, бяла риба, кефал) иззеха инспекторите на ИАРА. 7 537 достигна общия брой от проверки, извършени от агенцията общо в черноморски води и вътрешни водоеми от началото на годината, като само в последния месец те са близо 1300. Установени са 157 нарушения през юни, за които са издадени актове за административни нарушения.

16 км е общата дължина на иззетите хрилни мрежи от началото на юни- 8 380 м във вътрешността на страната и  7 615 метра в черноморски води и прилежащите им акватории от инспектори в сектори „Риболовен контрол“ в  Бургас, Добрич и Варна. С най-много проверки са в Добрич – 186, Бургас – 164, Варна - 137. Извършени са и 15 проверки по море с патрулен катер и моторна лодка на ИАРА.  Над 30 са по сигнали на граждани. С патрулен катер са извършените по над 13 проверки по язовир Мандра и езеро Вая до Бургас, където са и най-сериозните количества извадени незаконни мрежи за улов - с обща дължина близо 5 км за двата язовира.

 

В резултат на непрестанното наблюдение от страна на инспекторите на ИАРА от началото на годината досега са иззети общо 13 нерегламентирани риболовни уреди – драги за бяла пясъчна мида.  През май инспектори на ИАРА Бургас, заловиха лица, извършващи стопански риболов на попче, на лодкостоянки Лозенец и Китен, през периода на забрана. Съставени са три броя АУАН, с които са иззети хрилни мрежи с обща дължина 250 м. и 15 бр. винтери. През същия месец  в залива Корал инспекторите заловиха нарушител, извършващ улов на бяла пясъчна мида, посредством драгиращо устройство. На борда на лодката е установено наличие на 10 кг. бяла пясъчна мида. По случая е съставен АУАН, с който е иззето драгиращото устройство, а мидите са върнати в акваторията на гр. Китен.

 

Само в последната седмица от 19 юни до 23 юни на територията на страната инспекторите на ИАРА са извършили общо 322 проверки и са установени 16 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения. Иззети са общо за страната близо 1300 метра  риболовни мрежи и 200 м. парагади. Иззета е 268 кг риба, която е върната във водата. 88 от проверките тази седмица са по Черноморието – над 30 в Добрич и по над 25 – във Варна и Бургас, като 6 са установените нарушения – по две във всяка област.

 

Четете още: Полски инспектор на Военноморските сили идва във Варна

 

Коментари

Новини Варна