IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
10:42 | 26 септември 2017
Обновен: 10:09 | 28 март 2024

Цаца с опасно съдържание на олово откриха на българския пазар

Замразени продукти с изтекъл срок на годност от над 3 месеца на пазара

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цаца с опасно съдържание на олово откриха на българския пазар

Риба с опасно съдържание на олово и изтекъл срок на годност. Това установи изследване на „Активни потребители“, свързано с предлагането на риба на българския пазар. В проучването са включени 12 марки замразена риба. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании занимаващи се с улов. Анализът на риска показва, че в замразените храни се очаква основната потенциална опасност да е съдържание на наднормени количества тежки метали. Нивата на трите най-често срещани в рибите тежки метали (олово, кадмий и живак) е определено в лаборатория с използване на референтен метод.

 

От изследваните 12 търговски марки риба при една е  установено повишено съдържание на олово (0,331 mg/kg). Става въпрос за замразена цаца, уловена в Балтийско море от компания от Латвия, и след това пакетирана и внесена в България от румънска фирма. Тази търговска марка притежава също и високи, но ненадхвърлящи количества кадмий и живак. Още две проби скумрия уловени в Атлантика и Тихият океан имат стойности за олово попадащи в жълтия сектор.Нарушения бяха открити и при етикетирането. Две търговски марки са предлагали продукти  с изтекъл срок на годност, при това с повече от три месеца, за което са уведомили търговците. Става въпрос за Пангасиус, продаван в Кауфланд Талапия от Метро. При други четири търговски марки се установява добавяне на допълнителна вода и технологични добавки (фосфатни соли).

 

Визуално при всички замразени търговски марки риба прави впечатление силното оводняване на опаковките. При някои марки, особено филетираните риби, това е написано на етикетите, като стойностите за допълнително вложена вода, глазура и фосфати са от 8% до 30%. Вкарването на вода и фосфатни соли освен начин за некоректна печалба, е риск за здравето на потребителите, защото приемането на солеви разтвори е неблагоприятно на сърдечно-съдовата система. Освен това оводняването на рибата понижава измерените стойности за тежките метали. Колкото повече вода се вкарва, толкова по-малко изглеждат металите.

http://agrozona.bg

 

Четете още: К.д.п. Иван Цонев, председател на УС на БАМК: С местната власт работим много активно

Коментари

Новини Варна