IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
10:17 | 2 октомври 2017
Обновен: 17:52 | 17 април 2024

Ихтиологът: Бялата мида ще изчезне, ако няма регламент за нейното събиране

По материала работи: Пламен Янков
Ихтиологът: Бялата мида ще изчезне, ако няма регламент за нейното събиране

Запасите от бялата мида могат да се „сринат”, както вече стана в някои други морски страни, ако своевременно не се въведе регламент за нейния улов, заяви ихтиологът доц. д-р Виолин Райков от ИО - БАН. Това е проблем, за който в. “Черно море” сигнализира вече няколко пъти. От ИАРА искаха становището ни като учени, как да се подходи, с какви уреди да става уловът на бяла мида и в кои периоди на годината да се разрешава. Наскоро агенцията излезе с предложение за въвеждане на двумесечна забрана през размножителния й период, което продължава да се обсъжда в бранша, но все още няма въведен регламент. Разрешено е само ръчното събиране от морското дъно, което никой не спазва, тъй като не могат да се достигнат големи количества. И  масово през нощта, когато няма контрол, това се прави с всевъзможни драги. По неофициални данни уловът на бяла мида от видовете хамелеа галина и донакс (единият е предимно в прибоя, а другият до 30 метра от брега ) достига 500-600 т и се изкупува скъпо. Така че нерегламентираният улов не може да бъде спрян. Сега се получава както в приказката: аз ти обещавам да въведа регламента, ти ме лъжеш, че нищо не правиш. Така запасите бързо ще бъдат изтощени и накрая, като не останат едрите екземпляри, които се изкупуват за износ, ще спре и уловът им.

 

От рибарския бранш настояват за въвеждането на регламент, като бъдат определени и зоните, където да е разрешен уловът на бяла мида, извън забранителния двумесечен период. Това може да стане с промяна в Закона за биологичното разнообразие и Закона за рибарство и аквакултури. Ако решаването на този въпрос още се протака, ще ни сполети вече случилото се в съседна Турция, където унищожиха целия си експлоатационен запас от хамелеа галина, доканкс и сега са на път да ликвидират и с останалия трети вид бяла мида, конярката, подчерта доц. Райков.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още За първи път правят мониторинг на рибните запаси в цялото Черно море

Коментари

Новини Варна