IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
12:18 | 6 октомври 2017
Обновен: 23:31 | 7 май 2024

24 км мрежи конфискувани при проверки

Така са спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс

По материала работи: Юлиян Атанасов
24 км мрежи конфискувани при проверки

920 кг е иззетата риба и мрежи са с обща дължина от близо 24 000 метра са конфискувани в резултат на повече от 1500 проверки, направени от ИАРА през септември.  230 кг от иззетата риба е дарена, а за нарушенията са съставени 83 акта, съобщават от земеделското министерство.Проверките са обхванали акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии. Направени са няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези – язовир „Мандра“ и езерото „Вая“. Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба – над половин тон.

 

Съвместна проверка на български и румънски инспектори на 15 любители риболовци и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български е завършила с изваждане от реката на общо 400 метра немаркирани мрежи. От МЗХГ отбелязват, че акцията е част от Плана за съвместна дейност на отдел Рибарство и контрол – Централен Дунав и Агенцията по рибарство на Румъния – филиал „Мунтения“.Съвместни българо-румънски проверки и в акваторията на Черно море са извършени на пристанище Созопол при разтоварване на риболовни кораби, в търговската мрежа на града и проверки на морските съдове в околната акватория.

 

От ИАРА припомнят, че нейни структури се включиха активно в предотвратяване последствията от създалата се критична ситуация със спирането на водата на река Въча в Кричим, което предизвика масово ловене на балканска пъстърва и мряна. Ръководството на агенцията и горски служители и представители на местното сдружение на любителите риболовци са  останали на пост да охраняват реката от набези до приключване почистването й. Така са спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс в реката, в това число от маломерна пъстърва, с която реката беше зарибявана по-рано тази и миналата година.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Холандски и наши фирми от морския бизнес се срещат във Варна

Коментари

Новини Варна