IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
08:54 | 16 октомври 2017
Обновен: 19:03 | 16 април 2024

Поне 100 тона се очаква да стане квотата за калкан за следващата година

Решението предстои да бъде взето до дни на срещата в Черна гора, където ще се проведе заседание на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) и Главната дирекция по морско дело и рибарство към Европейската комисия (DG MАRE)

По материала работи: Пламен Янков
Йордан Господинов

Очертава се увеличение на квотата за калкан. Уверение, че ще съдействат това да стане още тази есен, е било дадено по време на срещата на ръководството на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ) с изпълнителния директор на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море( GFCM) Абделах Сроур, която се проведе в централата на GFCM в Рим, Италия. На срещата присъствали още Мигел Бернал и Никола Фери, отговорни за рибарството и законодателството.

 

Получихме одобрение за нашата дейност и на последвалата среща, която имахме в Брюксел с генералния директор на Главна дирекция по морско дело и рибарство към ЕК (DG MАRE) Жоао Мачадо и отговорника за консултативните съвети Паскал Колсан, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, генерален секретар на КСЧМ. Решението за квотата  за калкан се очаква да бъде взето на предстоящата среща в Черна гора, където ще се проведе заседание на GFCM и DG MАRE тази седмица. Ръководството на Консултативни съвет за Черно море настоя да бъдем поканени на този важен форум, за да се чуе и нашето мнение и вече получихме утвърдителен отговор, каза д-р Господинов. По неговите думи данните показват, че наистина може да се вдигне малко квотата. Най-вероятно е да се увеличи от 86,4  на 100 тона за България и Румъния - двете държави от Евросъюза, които извършват риболов в Черно море. Поради тази причина общата квота за улов на калкан  е разпределена поравно. Или за нашите рибари да стане от 43,2  на 50 тона през 2018 година. Толкова е била и през 2008 година, след което беше намалена заради заплахата от намаляване на запасите от калкан.

 

В.”Черно море” вече информира за надеждите в бранша, че ще има увеличение на квотата .Оптимизмът на рибарите идваше от направените за първи път две трални снимки, които показаха значително увеличена популация на малките калкани. Периодът за тяхното съзряване, за да станат за улов, е 2 - 3 години. Тоест, ако и тази година има същите резултати, вече ще може да се говори за устойчива тенденция. А това ще даде основание на Главна дирекция по морско дело и рибарство към ЕК да промени годишната квота за България, която според рибарите и без това в момента е силно занижена.

 

Последните изследвания показват увеличаване на запасите на калкан в Черно море.

 

Припомняме, че преди тези две трални снимки имаше още една, която бе направена в неподходящо време и място.Това изкриви реалното положение. Тогава учените не можеха да предоставят адекватно изследване за състоянието на популациите, което стана ясно от доклад на STEFC в края на 2015 г. (https://stecf.jrc.ec.europa.eu).

 

Този път имаме много добри резултати от изследванията за калкана, а и рибарите сами казваха, че както било миналата година с улова, не е бивало отдавна. Под заглавието „Добър улов на риба се очаква и тази есен”във в.”Черно море” (18 септември т.г.) доц. д-р Виолин Райков , ихтиолог от секция „Морска биология и екология” към ИО-БАН, заяви, че очаква отново да се повтори миналогодишният резултат с калкана. Доц. Райков е и ръководител на „Бляк сий фор фиш” към ФАО (Световната организация по прехраната към ООН), която се занимава най-всеобхватно с рибните запаси.

 

Очаква се и тази есен на пазара да има изобилие от деликатесната риба.

 
 

Пророчески може да се окажат думите на изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов, който присъства на  общото събрание на КСЧМ  във Варна тази пролет: „Надявам се Консултативният съвет да помогне не само да се запази квотата, но и да се увеличи още тази година. Той е органът, който би могъл да направи връзката с ЕК, и с обединените усилия на бранша и администрацията бихме могли да го направим”.

 

На двете срещи изнесох данните за увеличението на запасите от калкан и настоях квотата ни да се вдигне дори двойно, тройно или петорно, защото има много калкан, сподели още генералният секретар на КСМЧ. Отговорът беше, че за да стане това, трябва да се направят мащабни проучвания. Смятам, че тук е моментът GFCM и генералната дирекция да ни помогнат с методика, с хора и средства, за да се направят наистина тези големи изследвания, които ще докажат нашите твърдения. Защото калканът иска целогодишно изследване - кога и къде мигрира, колко са запасите на различните размерни групи. Всъщност, за да не даваме пари на учените за еднократни изследвания по времето, когато калкана го няма, а да се осигури ресурс това да стане обхватно, както трябва.Беше ни обещано, че

 

ще имаме подкрепа - както финансова, така и от учени за мащабни изследвания за калкана. А като ни кажат, че имаме тяхното обещание за подкрепа, значи те ще намерят начини да стане. Приеха това да стане комплексно, тъй като искаме то да обхване и социалния момент. За да видят и на колко рибари е засегнат поминъкът от продължаващите рестрикции, подчерта д-р Господинов.

 

Всички рибари се надяват най-после да получат по-голяма  квота за улова на калкан.

 
 

По наше настояване ще има квоти и за другите държави от черноморския басейн, които не са членки на ЕС, като Турция, Русия, Украйна, допълни той. Всеизвестно е, че от сегашната практика задължителни квоти да имат само България и Румъния, като страни в общността, няма особен ефект, тъй като само на Турция, която разполага с най-големия риболовен флот, се пада близо 80 на сто от общия улов в Черно море. Напоследък южната ни съседка започна да спазва някои от изискванията, като за минималния размер на окото на мрежата.  Генералният секретар на КСЧМ е убеден, че този път ще има квоти за всичките черноморски страни, което ще стане чрез GFCM и Европейската комисия. Както е известно, започва цялостен мониторинг на Черно море. Това е съвместна инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и ФАО (Организацията по прехрана и земеделие към ООН), в която членува и Турция, а Украйна, Русия и Грузия подкрепят нейната дейност. По неофициална информация очаква се най-голяма квота от 200 тона да получи Турция, която в момента лови  по 2000 тона калкан годишно.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна