Смокинята - вълшебният плод. Какви са ползите?

Те съдържат фибри, антиоксиданти и редица минерали като калий, калций, магнезий и желязо

Смокинята - вълшебният плод. Какви са ползите?

Когато ти се дояде нещо сладко, най-често ръката посяга към шоколад, вафли или пакетче бисквити. Но какво ако ти кажа, че има сладък, сочен и натурален плод, който може да замени тези изкушения – смокинята? Тя е не само вкусна, но и полезна, и от хилядолетия се смята за символ на дълголетие.

Смокините са естествено сладки, съдържат фибри, антиоксиданти и редица минерали като калий, калций, магнезий и желязо. Това ги прави идеален „снак“, който засища глада, без да добавя празни калории и захари, пише Hera.bg.

1. Богати на антиоксиданти

Кората и месестата част на смокините съдържат фенолни киселини и флавоноиди – мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват клетките от свободните радикали. Това може да забави стареенето и да намали риска от хронични заболявания.

2. Подпомагат храносмилането

Фибрите в смокините подпомагат редовността на стомаха и поддържат здравословна чревна флора. Сушените смокини могат да облекчат запека и дискомфорта при хора със синдром на раздразненото черво.

3. Облекчават менструални болки

Яденето на сушени смокини редовно може да намали интензитета и продължителността на болезнените цикли. Те също така намаляват усещането за стрес и дискомфорт по време на менструация.

4. Поддържат здравословно тегло

Фибрите в смокините създават чувство за ситост и помагат за регулиране на кръвната захар. Включването им като междинна закуска може да намали желанието за сладки изкушения и да подпомогне контрола на теглото.

5. Могат да намалят възпаленията

Съдържащите се в смокините противовъзпалителни съединения могат да подпомогнат хора с алергии, артрит, възпалителни чревни заболявания и синузит.

6. Потенциална защита срещу някои видове рак

Някои съединения в смокините показват, че могат да забавят растежа на раковите клетки. Все пак е важно да се отбележи, че смокините сами по себе си не могат да предотвратят или лекуват рак – те са част от здравословна, балансирана диета.

Хранителни стойности

1 средна свежа смокиня съдържа:

Калории: 37

Мазнини: 0.15 г

Натрий: 0.5 мг

Въглехидрати: 9.6 г

Фибри: 1.45 г

Захари (добавени): 0 г

Протеини: 0.375 г

1/4 чаша сушени смокини съдържа:

Калории: 92.7

Мазнини: 0.35 г

Натрий: 3.7 мг

Въглехидрати: 23.8 г

Фибри: 3.65 г

Захари (добавени): 0 г

Протеини: 1.23 г

Смокините доставят и малки количества минерали – калий, калций, магнезий, манган, желязо и цинк.

Как да добавиш смокините към диетата си

Сурови – измий и хапни за бърза, сладка закуска.
Сушени – носи ги като удобен снак за работа или училище.
В салати – чудесно се съчетават със сирена, ядки и зелени листни салати.
Печени – разрязани на половина и запечени с мед или балсамов оцет стават вкусен десерт или гарнитура.

Смокините са сладки, удобни и полезни – перфектна природна закуска, която може да замени десерти с добавена захар и да добави хранителна стойност към деня ти.

Новини

Коментари

Xxx1127g ( преди 2 часа )
rate down comment 0 rate up comment 0
Здраве
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата