IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:08 | 4 ноември 2017
Обновен: 20:15 | 16 април 2024

Във Варна се строи нов изследователски кораб за река Дунав

Плавателният съд ще е готов след година

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна се строи нов изследователски кораб за река Дунав

Нов специализиран кораб за агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" - АППД, се строи в корабостроителницата във Варна, съобщиха от базираното в Русе ведомство.

 

Корабът за маркиране на речния плавателен път в българо-румансикя участък на Дунав ще струва 5,150 млн. лв. без ДДС, осигурено по Механизма за свързване на Европа. Плавателният съд е готов след година.

 

Неговата задача ще е да поставя плаващи навигационни знаци, които указват границите и направлението на фарватера (плавателния път), ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. Корабът също така актуализира навигационно-пътната обстановка, ще събира данни за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.

 

Максималното газене на кораба ще бъде до 1.4 м, а минималната скорост - не по-малка от 18 км/час. Капацитетът на товари ще е 15 тона, с възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от осем души.

 

Още по темата: Учение за борба с нефтени разливи се проведе във Варненския залив

Коментари

Новини Варна