IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
14:21 | 9 януари 2018
Обновен: 13:00 | 26 март 2024

137 години навърши ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

На тържествена церемония наградиха военнослужещи и цивилни служители

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

137 години от създаването на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров" бяха отбелязани тържествено във Варна. Пред централния вход на училището бе  посрещнато бойното знаме. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители и положени цветя пред барелефите в Алеята на преподавателя.

 

„Днес честваме навлизането на България в ерата на морското образование – отбеляза по време на церемонията началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров. През далечната 1881 г. в Русе се формира Морско училище, където започва подготовката  и обучението на професионални морски кадри.  И днес с увереност в собствените си сили ВВМУ продължава да защитава своята мисия да подготвя конкурентно способни кадри за Военноморските сили и за световния и национален морски сектор, както и да осигурява изследователската поддръжка на страната и нашата морска индустрия“ – допълни адм.Медникаров.

 

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в България. Приемник е на основаното през 1881 г. в Русе Морско училище. Първите специалности са били машинисти и огняри за новосъздадената през 1879 г. "Дунавска военна флотилия. През 1900 г. училището е преместено във Варна. През 1904 г. със закон на Народното събрание се преименува в "Машинно училище към Флота" със статут на средно техническо училище, което подготвя механици за военния и гражданския флот, железниците, въздухоплаването и другите отрасли на зараждащата се българска индустрия. Със заповеди на Военния министър първи офицерски випуск излиза през 1917 г., а от 1919 г. започва обучаването и на корабоводители (щурмани). През 1954 год. Морското училище се настанява в сегашната си сграда на ул. Васил Друмев № 73. От 1934 до 1940 г. училището се разполага в Созопол, на остров Кирил (Кирик) в сградата на построеното през 1929 год. Рибарско училище. От 1949 год. Морско училище приема за свой патрон Никола Вапцаров, поет, възпитаник на училището от випуск 1926 год. и получава името НВМУ "Н.Й. Вапцаров". 

 

Началникът на ВВМУ уточни, че първите специалности са били машинисти и огняри за новосъздадената през 1879 г. "Дунавска военна флотилия". „Нека не забравяме, че по онова време духовността надхвърля 10% и държавата полага грижи да се поставят основите  на българското образование, включително на морското. Следват години на подготовка на командни кадри за  българското военно и гражданско морско и речно плаване, както и пристанищна дейност" – допълни адм. Медникаров. Той направи ретроспекция на успехите на учебното заведение през последните години и по-специално през изминалата 2017 година.

 

 „В последните години бяха разработени и вече са въведени в учебния процес 14 нови учебни плана, два от които са за новата ни специалност Кибер сигурност и новата ни специализация Медицинско осигуряване на военноморските сили в специалността Специализация и управление на военни формирования на техническо ниво. Стартирането на обучение на български военни медици е най-сериозното достижение на  нашето училище за миналата година. То се осъществява съвместно с Военномедицинска академия и МУ Варна. Новата специалност военен лекар вече предизвиква международен интерес. През миналата седмица делегация от Република Македония е посетила ВВМУ с цел обсъждане на възможности за обучение на македонски курсанти в тази специалност“ – каза още адм. Медникаров.

 

Анализът на средната успеваемост на студентите и курсантите в училището спрямо предните години показва трайна тенденция на повишаване на средния успех, благодарение на високия стандарт на езикова и професионална подготовка.  В края на зимния семестър в училището се обучават 302-ма чуждестранни студенти от Европа, Азия и  Африка. През тази седмица започва подготовката на нови 10 чуждестранни студенти.  За първи път в историята на училището е проведена среща между чуждестранните студенти, които са отбелязали високото ниво на обучение.

 

В ход на развитие е проект за обучение на 40 студенти от Република Ангола по специалностите Корабоводене и Корабни машини и механизми. Продължава обучението на студенти от Полша. Наши студенти и курсанти развиват технически умения, посещавайки чуждестранни Военноморски академии, морски университети, с които ВВМУ поддържа отношения.

 

Запазва се устойчива тенденция за подмладяване и повишаване квалификацията на академичния състав. В училището работят 15 професора, 37 доцента, 16 главни асистента със степен доктор.

 

През март 2017 г. успешно е завършила работа по проекта Интегрирана информационна система за  поддръжка и управление на бреговата зона. Той е получил националното отличие „Проект с най-съществен принос  към оперативна програма  околна среда и води“ и „Най-иновативен проект“.

 

Медникаров съобщи, че от броени дни ВВМУ има действащ договор с Европейската космическа агенция и е започнало реално приемане  на сателитна информация. Разработват се софтуери за следене на корабния трафик на плавателни съдове извън границите на бреговото наблюдение.  В рамките на програмата на НАТО и Украйна ВВМУ получава редовно признание за успешната си работа.

 

Признание за международния престиж на ВВМУ е и домакинстването на 18-та Годишна генерална асамблея на Международната асоциация на морските университети през октомври миналата година, в която участваха 48 университета от 33 държави.

 

В началото на новата календарна 2018 година началникът на училището пожела на всички здраве, благополучие, сполука, нови професионални и лични завоевания.

 

„Институцията ВВМУ има не само национално, но и световно значение – отбеляза контраадмирал Митко Петев е командир на Военноморските сили. През всички тези 137 години морското училище е създало кадри, които не само бранят морските пространства на България, веят флаговете на военните и търговските кораби по всички океани на света, но и създават родолюбци, високи професионалисти, които с чест изпълняват ръководните дейности във всички области на обществения живот. Училището е сред първите висши морски университети, заедно със СУ, придобил световно признание от морската организация на ООН. Признати са квалификацията, високият академичен дух на преподавателите. Обръщам се с благодарност към  ръководството на училището, че тези традиции се развиват и с право могат да бъдат наречени -  най-високо-технологичното висше учебно заведение в България. Уменията им получиха признание от нашите съюзници – командващите на 6-ти Американски флот, на ВМС на Гърция, Турция, Полша, Италия, Кувейт. Нашите учители ни научиха да бъдем верни българи, достойни моряци, хора, отдадени на съдбата на българското морячество“ – допълни контраадмирал Петев.

 

Веднага след церемонията бяха открити кабинет "Киберсигурност" в катедра "Информационни технологии" и Централата на реконструираната отоплителна система в Училището.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна