IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
16:09 | 13 май 2018
Обновен: 07:27 | 27 март 2024

Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи

Причината - геополитическата обстановка в басейна на Черно море

По материала работи: Борис Проданов
Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи

Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас това лято. Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години, съобщи bTV.

Круизните компании планират посещенията си поне 2-3 години напред. Това означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция.

През 2014 г. във Варна акостират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов.

"И колкото и парадоксално да звучи, то е свързано с кризата. Отказаните кораби от региона на Одеса, малка част от нас дойдоха при нас. Иначе това, което е нормално за сезона на Морска гара, в годините е около 24-25 кораба", каза той.

Това обаче сега изглежда като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен кораб, е най-лошата за XXI век.

"Има случаи в 2013 г., когато сме имали четири кораба в един и същи ден", спомня си Игнатов.

В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите брегове, през последните 3 години зоната около пасажерския терминал във Варна беше реновирана. "Изцяло е променена визията. Стана значително по-привлекателна и красива. И отзивите също са много добри", коментира Любомир Добрев, директор на пристанищен терминал Варна-Изток.

Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е категоричен, че круиз в Черно море не може да има без добри взаимоотношения между Русия, Украйна, Турция и България.

Липсата на круизни кораби не носи големи финансови загуби на пристанището, но е сериозен удар за туристическите ни обекти например.

В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със субсидии за круизните оператори. Ако успее, това ще има положителен ефект и за нашата страна.

Добрата новина е, че все пак има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна вече има една заявка за следващата година, както и две за 2020 г.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна