IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
18:39 | 29 юни 2018
Обновен: 06:29 | 25 април 2024

Нов влекач постъпи на служба в пристанището (СНИМКИ)

Рая Моллова стана кръстница на Alioth

По материала работи: Борис Проданов
Рая Моллова даде името на една от най-ярките звезди в съзвездието Голяма мечка на влекача. Снимка Пламен Гутинов

На Морска гара – Варна, се проведе церемония по кръщаване на 40 ТВР влекач Alioth (със стр. №1402) с теглителна сила – 40 тона. Построен е в „МТГ Делфин“ АД по поръчка на Български морски флот. Присъстваха областният управител Стоян Пасев, зам.-кметът Пейчо Пейчев, представители на фирмата-корабостроител и на корабособственика.

Влекачът е оборудван с 2 двигателя Caterpillar, всеки с мощност по 180 к.с., въртящи се колонки с винтове. Предназначен е за пристанищни и морски буксировки с неограничен район на плаване. Строи се под наблюдението на Bureau Veritas.

Връчването на сертификата за влекача.

 

Това е 2-ият от серията влекачи, които са построени в рамките на поръчката. Килът му е заложен на 6 октомври м.г., а на вода е пуснат на 24 април т.г.

Рая Моллова е кръстница на влекача, а водещ строител – Николай Иванов.

 

Преди дамата да разбие шампанското в корпуса на кораба, изп.-директор на кобостроителната компания Светлин Стоянов коментира, че пристанищата във Варна и Бургас ще станат по-безопасни с влекачите от тази серия. Той добави, че така те няма да бъдат затваряни при капризите на времето, а ще могат да обработват товари.

Действително, Alioth е предвидено веднага да "постъпи на служба" на порта в Бургас, потвърди и Александър Калчев - изпълнителен директор на Параходството.

Областният управител Стоян Пасев благодари за поредната победа на родното корабостроене и делегира подкрепата на държавата и институциите.

 

Пейчо Пейчев поздрави всички от името на кмета Иван Портних. Той пожела подобни поводи да стават все повече.

 

На церемонията беше награден к.д.п. Диян Пасатов, който като капитан на „Средна гора“ през март спаси кораб с бедстващи моряци в Мексиканския залив.

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна