IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:15 | 8 юли 2018
Обновен: 18:50 | 17 април 2024

Година затвор и 15 хил. лв. глоба за бракониерство

Санкции грозят ползващите взривни вещества

По материала работи: Слав Велев
Година затвор и 15 хил. лв. глоба за бракониерство

В Държавен вестник са обнародвани промените в Закона за рибарството и аквакултурите, според които при определени случаи бракониерите ще бъдат наказвани с година затвор и 15 хил. лв. глоба. Наказанията ще важат при използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества по време на риболов.

 

Лишаване от свобода до шест месеца и глоба от пет до десет хиляди лева или пробация ще бъдат налагани когато се използват технически устройства и съоръжения за улов с електрически ток без валидно разрешително. Глобите ще важат и при използването на  риболовни мрежи в обекти, различни от Черно море, река Дунав и обектите, за които има регистрация. Ще лишават от свобода още при риболов в  забранени места или при маловодие, в непромишлени води през размножителния период на рибата, както и при  видове, забранени за улов.

 

 Най-голямото наказание ще бъде от  затвор от  една до три години и глоба от петнадесет хиляди до двадесет хиляди лева, когато бракониерството е  извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване. Същото важи и при съучастие със служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, който се е възползвал от служебното си положение или при повторно извършване.

 

В Закона е разписано и решението, според което служители на ИАРА ще имат право да задържат лице, което не се подчинява на законно разпореждане и/или оказва съпротива при изпълнение на законно разпореждане. С новите текстове се предвижда в списъка на комплексни и значими язовири да се определят защитни за дейността водни нива, които гарантират минимално допустима дълбочина, заета от мрежени клетки.

agrozona.bg

Четете още: Източват превантивно язовир край Ихтиман

 

Коментари

Новини Варна