IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
13:23 | 18 юли 2018
Обновен: 09:56 | 21 април 2024

Холандски кораб пак ще изследва климатичните промени в Черно море

Проучванията обхващат последните 20 000 години

По материала работи: Борис Проданов
Холандски кораб пак ще изследва климатичните промени в Черно море

Научно-изследователският кораб „Пелагия“, плаващ под холандски флаг,  отново получи разрешение от българското правителство за престой в акваторията на страната за провеждането на океанографска експедиция. Тя се фокусира върху изучаването на климатичните промени в района на Черно море за последните 20 000 години, които ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата. Експедицията ще се осъществи в периода от 16 до 22 август т. г. и е част от две взаимосвързани научни програми на Нидерландския център за земни системи и на института Шонген за анаеробна микробиология, ръководени от Нидерландския институт за морски изследвания.

 

Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от Нидерландската организация за научни изследвания и Европейския изследователски съвет. Ръководител на експедицията е д-р Лаура Вилануева, а от българска страна ще вземе участие ст. н. с. Любомир Димитров от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна, съобщи правителствената пресслужба.

 

„Пелагия“ е гостувала в Черно море за експедиции през 2016 и 2017 г.

 

Коментари

Новини Варна