Българският калкан вече не е хит в Турция
Сривът на лирата ограничи сериозно износа към южната ни съседка
Публикувана: 23 Aug 2018 | 16:35

Сривът на турската лира сериозно ограничи износа на калкан към Турция, оплакаха се матрапази. Там вече трудно се продава, а преди в Истанбул деликатесната риба вървеше над 40 долара на килограм. Сега не й дават цена и основно нашенци я купуват за крайбрежни заведения. Там порция калкан върви между 25 – 30 лв., колкото приблизително струва и килограмът на борсата във Варна.

 

И Курбан байряма повлия на продажбите на калкан в южната ни съседка. Сега се колят по традиция телета, кочове и дори камили. За риба никой не се сеща в празничните за мюсюлманите дни.

 

В условията на пазарна стагнация рибарите успяват да хванат немалко ситен паламуд (т.нар. „циганка“), което дава надежда от есента до Никулден да излезе и едър. За седмица дребните риби стигат до 250 грама. Затлъстелите се връщат обратно към Средиземно през Мраморно море, но доста остават и в наши води, обясняват рибари.

 

Каята не пада под 4 – 5 лева килото, но пък миналата година нямаше толкова паламуд. Има и сафрид. На брега е около 4 лв./кг, но на пазара – над 6 лв./кг. В заведенията порцията е около 10 лв.

 

Още по темата: Рибари на север от Варна се оплакват от липса на улов

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )