IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:40 | 2 октомври 2018
Обновен: 18:24 | 22 април 2024

Чернокоп, сафрид и барбун хит в морето край Варна

Рибата поевтиня, чака се идването и на паламуда

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Чернокоп, барбун и сафрид вадят рибари по Северното Черноморие. В дните преди октомври край Варна е излизал и дребен паламуд, но явлението се оказа временно, защото бурното море от последните дни закотви лодките край кейовете. Но няма основания за притеснения, защото тепърва се очертава силният сезон. „Нишани“ вече има – морето дава много чернокоп и цената му на борсата в морската столица се срина – от 15 лв./кг на 7 – 8 лв.

 

На фона на това изобилие и сафридът е на поносими цени. Вече не се върти около заветните 10 лв./кг, а струва 5 – 6 лв. Цацата си остава 2 левчета килограма, барбунът е колкото сафрида – 5 кинта. Дори благородният калкан се пазарува само с лека уплаха, защото далеч не е култовите 30 лв./кг, а малко над 20.

 

За разлика от сравнително яловата 2017 г., тази се очаква да приключи с богат улов до края, особено около Никулден. Надеждите са излезлият по Южното Черноморие едър паламуд да се премести леко на север, а компания да му прави леферът. И двата чешита риби се хранят с барбун и сафрид, т.е. предпоставките са на лице.

 

Рибарите подготвят консервна радост за паламуда. Рецепти има предостатъчно, много от тях са издържали изпитанието на времето. На юг вече посрещнаха с отворени обятия популярната риба, слуката дава екземпляри по над килограм. Дори лошото време не развали улова, но в морето рискуваха да влязат само по-големите лодки.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: На карагьоз, сафрид и хамсия се радват рибарите във Варна

Коментари

Новини Варна