IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:25 | 31 октомври 2018
Обновен: 20:46 | 25 април 2024

Няма замърсяване на морските води от мидените ферми край Варна

Много са подадените сигнали за морски отпадъци, боклуци изхвърлят пътуващите в туристически корабчета

По материала работи: Слав Велев
Няма замърсяване на морските води от мидените ферми край Варна

С плавателни съдове на ИАРА са проследени всички мидени ферми по Черноморието ни през лятото – каза директорът на БДЧР инж. Десислава Консулова по повод Международния ден на Черно море. Данните са за периода юни – август. 35 са мидените ферми, за които са подадени документи за разрешително. 20 от тях са по Северното Черноморие. От тях само 7 са действащи, останалите  – в процес на кандидатстване за финансиране. „Всяка година се осъществява контрол на тези ферми – дали участъците около тях са заградени, дали се изготвят ежегодните доклади. Два акта са съставени на мидени ферми около Варна за непредставен доклад и собствен мониторинг.

 

Изключително много са подадените сигнали за морски отпадъци обаче, сигнализира още директорът на Басейнова дирекция Черноморски район. За съжаление много боклуци изхвърлят пътуващите в туристически корабчета“. По думи на Консулова предстои актуализация на законодателството, защото все още няма механизми, с които да се глобяват подобни нарушители. Всичко е до самопсъзнанието на човека. Така, както не могат да бъдат глобени хора, които си изхвърля фаса на улицата, така не могат да се глобят и туристи, които си изхвърлят опаковката в морето“ – каза още директорът. Тези замърсявания се отлагат на дъното на морето, най-често това са пластмасови отпадъци и автомобилни гуми и парчета.

 

На състоял се в Бургас вчера форум, посветен на международния ден на Черно море е подета нова кампания „На море без пластмаса“ като организаторите ще разчитат предимно на превантивна дейност и информираност у хората. „Далеч по-скъпо излиза на всички ни да се почистят веднъж замърсени участъци в морето, отколкото да се проведат обучителни и информационни кампании“ –допълни още Консулова.

Ели Маринова

 

Четете още: Няма вливане на непречистени води по варненските плажове

Коментари

Новини Варна