IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:49 | 31 октомври 2018
Обновен: 06:01 | 21 април 2024

Няма вливане на непречистени води по варненските плажове

Глобиха замърсители на Черноморието ни със 120 000 лв.през лятото

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Наказателни постановления за сглоби  в размер на 119 400 лв. бяха издадени през лятото на замърсители на Черноморието ни от Басейнова дирекция, каза на среща с журналисти директорът на БДЧР инж. Десислава Консулова. По повод Международния ден на Черно море бяха изнесени данни за периода юни – август, от които става ясно, че сериозни нарушения през активния летен сезон не е имало. Извършени са общо 669 проверки, от които 323 по Северното Черноморие и 346 – по Южното. Дадени са 172 предписания за констатирани нарушения, от които 91 за Северното Черноморие. За нарушение на закона за водите от  началото на 2018 са съставени 196 акта.

 

През това лято не е имало констатирано замърсяване на Офицерския плаж във Варна. Както вече сме съобщавали, бяха установени петима частни замърсители, чиито отпадни води са били включени в общата канализация. Благодарение на бързата реакция на Община Варна и ВиК, след подадения сигнал от Басейнова дирекция, веднага са взети мерки. Трите случая на замърсяване са отстранени веднага. По другите два се работи.

 

На финалната права е и проектът по заустването на дъждовната вода на 400 метра навътре в морето на Офицерския плаж, допълни още Консулова.

През летния туристически сезон Басейнова дирекция „Черноморски район“, съвместно с екоинспекцията във Варна са извършили проверки на обекти потенциални замърсители на зоните за къпане. От общо 108 проверки, 49 са по Северното Черноморие. От 50 проверени плажа, 29 са на Север. Проверени са 17 морски плажа в общините Бяла, Варна, Долни Чифлик, Каварна и Шабла, за които качеството на водите преминава от „отлично“ към „добро“ Не е установено вливане на непречистени води в канализационни съоръжения в близост до зоните за къпане.

 

На Международния ден на Черно море, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) ще проведе 30-то си заседание на Басейновия съвет. На заседанието ще бъде представено изпълнението на програмата от мерки на Плана за управление на речните басейни в Черноморския басейнов район, Плана за управление на риска от наводнения 2016-2021 г., мерките за постигане целите на Морската стратегия и резултати от контролната дейност на обекти потенциални замърсители на Черно море през летния туристически сезон.

 

На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море. На този ден се навършват 22 години от подписването на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. През последното десетилетие на миналия век учени установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, което причиняват хората. Заради опасността това да доведе до необратими последствия за черноморската екосистема, на 31 октомври 1996 г. е приет Стратегическият план за действие. Той е подписан от шестте държави, които имат излаз на Черно море - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

 

Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение на състоянието и бъдещето на Черно море и региона. Той е разработен въз основа на приетата през 1992 г. Букурещка конвенция и на последвалата Одеска декларация от 1993 г.

 

През 2009 г. влиза в сила обновен Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море. В него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, посочват се конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси и насърчаване на човешкото развитие по начин, който не вреди на околната среда.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Няма замърсяване на морските води от мидените ферми край Варна

Купуваме електронни билети в още 11 линии на градския транспорт във Варна

Коментари

Новини Варна