IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
11:25 | 5 ноември 2018
Обновен: 00:03 | 27 април 2024

Готови сме да правим ток от сероводорода в Черно море

Успешно приключи експериментът с уникалната технология, твърди авторът на патента проф. д-р Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН

По материала работи: Борис Проданов
Готови сме да правим ток от сероводорода в Черно море

Успяхме да произведем електроенергия с мощност един киловат от инсталирана мощност с размери един кубически метър и сега сме готови за промишлена инсталация, която да дава един мегават, съобщи за в. „Черно море” проф. д-р Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН. Това са постигнали в лабораторни условия след близо 10 години непрекъснати експерименти. Резултатите са повече от обнадеждаващи. Те позволявали вече да правят сметка за инсталиране на промишлена мощност с размери 10х10х10 метра, която да произвежда ток, достатъчен за захранването, примерно, на малко курортно селище или част от жилищен квартал.  

 

Идеята за разработването на инсталация,

която да произвежда електроенергия от сероводорода в Черно море, се зародила у българския учен още преди 2008 година. Тя му била подсказана от икономиста Петко Петков, който насочил вниманието му  към енергийния потенциал, който крият неизчерпаемите ресурси в Черно море.  Оттогава двамата започнахме да работим заедно по тази тема, сподели проф. Бешков. След поредица от експерименти на него му идва уникалната идея да използват сероводорода в морската вода за гориво, което да превърнат в енергия, както става в клетките на акумулаторната батерия. Успява да събере международен екип от колеги със сродни интереси от Политехниката в Тимишоара, Румъния, и  Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси, Грузия. През лятото на 2014 г. екипът провежда успешен експеримент с пилотна инсталация на борда на научноизследователския кораб  ”Академик”, което става на 50 мили от нос Галата във Варненския залив (виж „Добивът на ток от сероводорода в морето може да тръгне до 2-3 г.” във в. „Черно море” от 3 ноември същата година). В екипа участват и учени от Института по океанология, които осигуряват сероводорода с водата, която вземат от 500 метра дълбочина, където концентрацията му е по- голяма. Резултатите от експеримента се оказват много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия преди това, когато използват обикновена чешмяна вода с разтворена в нея морска сол и сероводород. И най- важното, отчитат изключително висок коефициент на полезно действие (КПД), който показва, че ресурсът на този газ в морето може да бъде използван на 90%. Вярно, получената електроенергия е, колкото да захранва батерията на часовник, но екипът вече има идея как да продължи и какво да направи, за да стигне до промишлено производство на ток от сероводорода, който е в практически неизчерпаеми количества в Черно море.

 

Припомняме, че патентът на проф. Бешков за тази уникална технология бе

отличен с бронзов медал

на  Деветия международен панаир на изобретенията в Близкия изток, който се проведе миналата година в Кувейт. Тогава арабски инвеститори дори поискаха да се включат във финансирането на инсталацията, но българският учен им отказа. Технологията е уникална и неговото желание е България ще стане първата държава в света, която я прилага. Върху подобни проекти се работи и в Китай, Южна Корея, но те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда, категоричен е ученият.

Продължаваме да работим по темата със собствено финансиране на нашия институт, подчерта проф. Бешков. След постигнатия силно обнадеждаващ резултат с производството на един киловат от кубически метър инсталирана мощност неговите изчисления показват, че за изграждането на пилотната мощност от един мегават ще са нужни не повече от 500 000 лева. С тази неголяма инвестиция ще бъде изградена  инсталация, която реално ще произвежда електроенергия в промишлени количества. Изчислихме всички препъни камъни около технологията и сега можем да кандидатстваме за европейско финансиране, тъй като вниманието на ЕК се насочва към приоритетното развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Наскоро четох, че дори в Ирландия, една по-малка от нашата страна, планират напълно да се откажат от производството на електроенергия от твърдо гориво. Пътят е на новите технологии като нашата, която разработваме, обясни проф. Бешков.

 

Инсталацията, която предстои да бъде изградена, ще бъде

разположена в района на Варненския залив,

допълни ученият. Не сме максималисти, гледаме реално на нещата и смятаме, че на първо време ще бъде успех да започнем с производството на един мегават. И стъпка по стъпка ще продължим да работим производството да става още по-ефективно, допълни проф. Бешков. Има неопровержими доказателства за наличието на повече от 4,6 млрд. тона сероводород в Черно море, което ги прави практически неизчерпаеми. Разходите за производствената инсталация няма да надхвърлят 10% от добития ток, което ще направи крайната му цена съпоставима с тази на АЕЦ „Козлодуй”, която е най- евтината у нас, сметна ученият. Спрели се на варианта водата със сероводорода да не се транспортира до брега, тоест, директно да се добива на плаваща платформа или кораб. И още нещо много важно - освен икономически ще има и сериозен екологически ефект. Според него технологията е да бъдат използвани само екологично съвместими вещества. Водата, от която вече е отделен сероводородът, ще се връща обратно на същата дълбочина и така няма как да се нарушава екологичното равновесие. Нещо повече, по този начин поне частично ще бъде намалено застрашително засилващото се вредно влияние на сероводорода, който застрашава живота в Черно море.  Както е известно, под 150 метра дълбочина няма кислород и започва  тъй наречената мъртва зона. Всяка година сероводородът в нея  нараства със 78 млн. тона, което е равно на 43 млрд. куб. метра природен газ.

 

Още една интересна подробност. Оказва се, че

Варна е свързана с имената

на редица учени, които са работили върху идеята за използването на морската вода за  добив на енергия. Неотдавна в публичното пространство се заговори за варненеца Владимир Димитров, който работи върху създаването на уникален двигател. Той ще работи с водород по измислен от него нов принцип на разлагане на водата. Припомняме и за друг варненец, Илия Вълков, емигрирал по политически причини в средата на 50-те години и станал известен на Запад като Юл Браун - човекът, дал на света брауновия газ и подкарал първите коли, работещи не с петролни продукти, а с вода. Любимата демонстрация на Юл Браун била да измине с кола 1600 км без гориво - само на бидон с 4 л вода и две браунови батерии. Той разработва и генератор, който само от един литър вода произвежда 1860 литра гориво. Корените на проф. Венко Бешков също са във Варна. Той се гордее с факта, че неговият дядо е бил известен учител по музика в морския ни град.

 

Стефан Денков

 

Още по темата: Тръгва пилотната инсталация за ток от морето

Коментари

Лунатик ( преди 1 година )
Вече е 2023г, нито се вижда нито чува за такава инсталация за ток. Явно журналята пак са пресолили интервюто.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна