13 моряци бедстват четири месеца в пристанище Бургас
Корабът „Лейди Бо“, плаващ под панамски флаг в момента е арестуван от самия екипаж като гаранция, че ще получат парите си
Публикувана: 8 Feb 2019 | 21:30

Кадър Нова телевизия

 

 

13 моряци бедстват вече четири месеца в пристанище Бургас, заради неизплатени заплати. Корабът „Лейди Бо“, плаващ под панамски флаг в момента е арестуван от самия екипаж като гаранция, че ще получат парите си.

 

Екипажът не е получавал заплати повече от половин година. Корабът първо е задържан от българските власти заради техническа неизправност преди четири месеца. След отстраняването й обаче плавателният съд е арестуван от самия екипаж, който е съставен от турци, индийци и украинци, информира NOVA. 

 

В корабната кухня храната е оскъдна, въпреки, че от началото на годината ръководството на пристанището е осигурявало и храна, и вода за екипажа.

 

Разказват, че не са получавали заплати между 6 месеца и година. Безуспешни се оказвали опитите им да получат конкретна дата от корабособственика. Изпратили писмо до Червения полумесец и Червения кръст с молба за помощ.

 

„Ние се отзовахме и предоставяме всичко онова, което те са заявили като спешна необходимост, а това са хранителни продукти и хигиенни материали”, обясни Виолета Радева - секретар БЧК в Бургас.


На място пристигна и генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

 

„В момента собственикът на кораба се опитва да изтегли кредит от банка, за да може да изплати задълженията и към персонала и към институциите, на които дължи пари”, обясни.

 

А задълженията са и към Пристанище Бургас, тъй като корабът от ареста си до момента заема корабно място.

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )