IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
14:06 | 20 февруари 2019
Обновен: 13:50 | 24 април 2024

Рибари вече се озъртат за калкан и писия

Край Варна се чака слука на двете деликатесни риби

По материала работи: Борис Проданов
Рибари вече се озъртат за калкан и писия

Водата на Черно море още е студена, но най-запалените рибари вече мислят как да хванат първия си елитен улов за годината. Любопитното е, че първи в полезрението им попада именно калканът.

 

Деликатесната риба се „гони“ от март до средата на април, защото после настъпва забраната до средата на юни. При 7 градуса започва нашествието му към брега, вече има екземпляри, дошли да си хвърлят хайвера в наши води. Засега „атаката“ срещу тях с въдици остава без резултат, оплакват се запалени риболовци.

 

Опитите освен в акваторията край Варна, са усилени край Крапец, както и около Тюленово. Разнообразни тарикатлъци на майсторите на улова не дават резултат. Справка в бюлетина на НИМХ обаче дава информация, че водата вече е 6 – 7 градуса, което обуславя и възможността да се хващат калкани.

 

На буните край Варна също още е трагедия, научаваме от ентусиасти. На пазара излязоха количества от рибата, но промишленият риболов не е като любителския, вайкат се те.

 

Ако обаче слънцето се задържи още ден два, надеждите са калканът все пак „да тръгне“. Може да се опита и на плажа край Златни пясъци, където при вълнение излизат десетина калкана дневно.

 

Друга опция е писията. Тя също се лови в края на февруари, началото на март, когато кълве. Писията понякога се харесва повече от калкана. Сензационно „лъсна“ на борсата във Варна за Никулден и за Нова година. Като по чудо не беше вносна, а наша, родна.

 

Веднага рибари се юрнаха да ловят и действително имаха слука – под Аспаруховия мост се хващаха парчета по около килограм. Такава има в новия канал към Варненското езеро. Дреме на шкарпа, издълбан за големите кораби. Тук рибките са по-малки, а улавянето им е свързано с определена техника. Трябва да се следят шамандурите, замятва се зад тях. Въдицата със стръвта се изтегля внимателно върху склона, разположен под водата. Там се позиционира и писията.

 

За нея се хвърля на осолена риба, както и за калкан. Рибари доверяват, че и прясна трицона е изключително подходяща. Но скарида, морски червей и мида също минават за добра стръв. Години наред писията липсваше в Черно море, но се появи тези месеци. Обича крайбрежните зони край Златни пясъци и Иракли.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари се ориентират към реки и водоеми през зимата

Коментари

Новини Варна