Издадоха книга на Капитан I ранг Петко Рачев Георгиев
Творбата е разказ за историята на българската брегова артилерия от 1949 до1962 година
Публикувана: 11 Mar 2019 | 16:22
снимки: Пламен Гутинов

В щаба на ВМС представиха книгата „Брегова артилерия и брегови ракетни части на българския военноморския  флот“ в периода 1947 до 1979 година. Неин автор е покойният Капитан I ранг Петко Рачев Георгиев. Книгата е разказ от първо лице за историята на българската брегова артилерия от 1949 до1962 година, когато е унищожена. Същата година пристига първия брегови ракетен комплекс СОПКА и неговата експлоатация до 1989 година. В своя ръкопис авторът описва технически подробности за използването на комплекса и интересни случки от живота на поделението на Родни Балкани. 

 

 

„Една от случките е интересния зимен поход, в който поделението в пълен състав излиза на зима лагер в горите около Камчия, разказва редакторът на книгата Димитър Ставрев. Лагерът се е провеждал при минусови температури, което е свързано с придвижването на техниката, с устройването на войниците. В края си лагерът е прекратен  заради лошото здравословно състояние на по-голяма част от личния състав, които се разболяват в януарския студ на Камчийските гори“ – допълва редакторът.

 

Целият си съзнателен живот кап. I ранг Петко Рачев е отдал на Военния Флот на България. Автор е на историческите очерци и книги, посветени на българската армия.

Радослава Христова

 

Кръщават улици на варненските лекари Хари Капонов и Исаак Яков

Коментари ( 0 )