IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
11:05 | 21 март 2019
Обновен: 15:18 | 9 април 2024

Каята не бърза да увисне на кукичката

Рибари от Варна до средата на април хвърлят и за калкан

По материала работи: Борис Проданов
Снимката е илюстративна.

Тази пролет каята нещо закъснява. Честата ротация на студени и топли дни явно не е по вкуса на попчетата и дънните риби. Защото все още не могат да бъдат засечени за кълват свободно, на воля.

 

Десетки рибари от Варна използваха почивните дни да атакуват буната край Кабакум в стремежа си да дебютни успехи. Уви, останаха леко разочаровани. Засега каята не посяга към каква да е стръв, а кълве предимно традиционно, между тетраподите. Там си попчетата си правят дупки, за да зимуват. 

 

Трагедията е пълна и не се локализира нашествие на кая към брега. А сезонът е именно сега, когато посягат към скаридите. Те са деликатес за рибоците през зимата и в началото на пролетта. Любими са на малките, както и на по-големите екземпляри, познати и като „стронгили“.

 

Със затоплянето обаче попчетата се ориентират към друг вид храна. Могат да посегнат на парче осолена риба, на късче рапан или мида. Кулминацията в менюто са малки рачета (наричани и „астакос“), които се хващат с мрежи с идването на пролетта. Като се затопли каята посяга още на пилешко филе, на охлювчета, на различни червеи.

 

Запалени рибари освен за пържене хващат каята и за специфичния жълт хайвер. На вкус той не отстъпва на сьомговия.

 

Вече писахме, че до средата на април е ред да се хвърлят въдици и за калкан. Уви, деликатесната риба е не по-глупава от попчетата и също не бърза да попадне на куката. Температурата на водата е около идеалната за целта, има още 3 седмици за майсторите да си пробват слуката, която поне засега закъснява.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари вече се озъртат за калкан и писия

Коментари

Новини Варна