Тази пролет каята нещо закъснява. Честата ротация на студени и топли дни явно не е по вкуса на попчетата и дънните риби. Защото все още не могат да бъдат засечени за кълват свободно, на воля.
Десетки рибари от Варна използваха почивните дни да атакуват буната край Кабакум в стремежа си да дебютни успехи. Уви, останаха леко разочаровани. Засега каята не посяга към каква да е стръв, а кълве предимно традиционно, между тетраподите. Там си попчетата си правят дупки, за да зимуват.
Трагедията е пълна и не се локализира нашествие на кая към брега. А сезонът е именно сега, когато посягат към скаридите. Те са деликатес за рибоците през зимата и в началото на пролетта. Любими са на малките, както и на по-големите екземпляри, познати и като „стронгили“.
Със затоплянето обаче попчетата се ориентират към друг вид храна. Могат да посегнат на парче осолена риба, на късче рапан или мида. Кулминацията в менюто са малки рачета (наричани и „астакос“), които се хващат с мрежи с идването на пролетта. Като се затопли каята посяга още на пилешко филе, на охлювчета, на различни червеи.
Запалени рибари освен за пържене хващат каята и за специфичния жълт хайвер. На вкус той не отстъпва на сьомговия.
Вече писахме, че до средата на април е ред да се хвърлят въдици и за калкан. Уви, деликатесната риба е не по-глупава от попчетата и също не бърза да попадне на куката. Температурата на водата е около идеалната за целта, има още 3 седмици за майсторите да си пробват слуката, която поне засега закъснява.
Борис Проданов
Още по темата: Рибари вече се озъртат за калкан и писия
Коментари