IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
12:58 | 3 май 2019
Обновен: 14:00 | 1 март 2024

Пуснаха конфискуваните змиорки в Дунав

Те бяха предадени на Института по рибни ресурси - Варна, в качеството му на спасителен център за риби

По материала работи: Слав Велев
Пуснаха конфискуваните змиорки в Дунав

Специалисти на Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ във Варна и Русе пуснаха в Дунав край Силистра конфискувани змиорки, съобщиха от екоинспекцията в Русе.

 

Змиорките са конфискувани на летище София поради липса на документи и са предадени на Института по рибни ресурси - Варна, в качеството му на спасителен център за риби. Доотгледани са в частен развъдник в Добрич, тъй като в аквариума не е имало достатъчно обем, пише monitor.bg.

 

В акцията по освобождаване на змиорките на 2 май са се включили директорите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Института по рибни ресурси. Експертите от РИОСВ-Варна са удостоверили количеството на защитения вид, което е приблизително около 70 кг (150 000 екзепляра), а тези на РИОСВ-Русе са потвърдили освобождаването им. Змиорките са след така наречената стъклена фаза, която дава шансове за оцеляването им в реката.

 

Екземплярите са от вида европейска змиорка (Anguilla Anguilla, Linnaeus, 1758) и попадат под защитата на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Включени са и в Червената книга на България, допълват от екоинспекцията.

Коментари

Новини Варна