Експерти: Не купувайте риба от крайпътни търговци
И тази година тарикати пробутват ватос вместо калкан
Публикувана: 9 Jul 2019 | 13:48
Снимката е илюстративна.

Колите и бусове, продаващи (уж) прясна риба край пътя се увеличавват по традиционно в летния сезон. Търговци може да бъдат засечени на почти всички главни пътища около летните корорти, както и в близост до язовири.

 

Експерти предупреждават, че купуването и яденето на такава риба може да е опасно за потребителите. Консумацията на риба от подобни пишман-търговци е меко казано опасна, коментират от Агенцията по храните. Обясниха ни, че като е изложена по този начин на пътя, рибата събира и всички вредни емисия на автомобилите. Още повече, че е с неясен произход и не е изключено да е развалена. Глобата за подобен тип продажба е 2000 лв. А експертите съветват още потребителите да внимават от къде и какво купуват.

 

Паралелно с това и тази година търговци отново пробутват ватос за калкан. Преди 3 седмици отпадна забраната за улов на деликатесната риба и мнозина искат да пробват прясна. А двете плоскодънни риби много си приличат и за измамата е необходимо само да се отреже опашката, по която се отличават очебийно. Разбира се, има и други съществени разлики, които обаче остават незабележими за лаиците. Разликата в цената носи крупна печалба. Ватосът струва реално около 5 - 6 лв./кг, докато калканът рядко пада под 25 лв./кг. Така за едно едро 5-килограмово парче например далаверата изстрелва тарикатите със 100 лв. напред.

 

Най-често в капана хитреците попадат пасажери на коли със софийска и пловдивска регистрация, които въпреки предупрежденията на специолистите спират на импровизирания пазар край пътя. Те се оказват най-платежоспособни, довериха доволни продавачи. Лековерниците с лекота се бъркали с по стотина лева, за да си купят „деликатесната” риба. И със задоволство и гордост я пъхали в багажника със сигурното усещане, че ще блеснат на масата в компания. Затова и ватосът е наречен софийски калкан. Всъщност, приготвен правилно, той е доста вкусен, но не е необходимо да се бъркаме и за солена цена.

 

Още по темата: Падна забраната за улов на калкан

Коментари ( 0 )