IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:23 | 31 юли 2019
Обновен: 23:16 | 19 април 2024

Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

Делфините подгониха сафрида, разчита се на чернокоп и лефер

По материала работи: Борис Проданов
Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

Чернокоп и лефер наесен – това са надеждите за улов на рибарите от Варна. Те вече вадят пълни мрежи с чернокоп с опция за още по-сериозна слука. Това лято обаче се размина с големи пасажи сафрид. На лодките хванаха малко и… толкова. Майстори на чепаретата успяха да се отчетат, но също твърде скромно. Въдичарите наблегнаха на гюмюш, хамсия и кая, по-мераклиите се „закотвиха“ на стария железен мост на пътя за кв. „Аспарухово“.

 

Други пък поради отсъствие на сафрид решиха, че могат да избият чивия, хвърляйки за харип. Братовчедът на карагьоза действително имаше присъствие на пристанището и сериозно наедря. Специалистите го хващат нощем, на светлината от стълбовете край пристана, която привлича рибите.

 

Леферът все още е бутиков, понякога го вадят край Кабакум. Там предишни години имаше отлични резултати в улова на сафрид – на плувка с морски червей.

 

Според рибари липсата на сафрид се дължи на увеличената популация от черноморския делфин. Допълнително от екоминистерството съобщиха, че през тази година намаляват смъртните случаи на този морски бозайник. Запознати довериха на Медийна група „Черно море“, че делфините вече са 16 000 и нагоре, а преди 4 петилетки броят им стигал максимум 1000.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Заради чумата: Българинът мина на пилешко и риба

Коментари

Новини Варна