Отбелязаха годишнината на дивизион подводни лодки във Варна
Връчен бе медал „100 години от Първата световна война” на капитан І ранг от запаса Генчо Атанасов Райчев
Публикувана: 20 Aug 2019 | 11:37

Военен ритуал за тържественото отбелязване на 65 години от създаването на Осми дивизион подводни лодки и възстановяването на българското подводно плаване се състоя на 18 август в Пункт за базиране Варна. На церемонията на кея на Осми дивизион подводни лодки бяха дошли много адмирали, офицери, старшини и матроси – от запаса и все още служещи във флота.

 

Капитан І ранг Камен Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили, прие строя на почетния караул и Представителния духов оркестър.  Отец Димитър Стоев от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” отслужи заупокойна молитва за загиналите подводничари. В словата си капитан І ранг о.з. Станков, председател на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България, и капитан І ранг Кукуров отправиха думи на признателност към славните първопроходци на подводното дело, към героичните дела на поколения български моряци, служили достойно и с чест, защитавайки морските пространства на Родината. Те благодариха и на ветераните, на радетелите за съхраняване на флотските традиции и на всички, които подпомагат делото за запазване историческата памет за военния флот.

 

Със заповед на министъра на отбраната на капитан І ранг от запаса Генчо Атанасов Райчев беше връчен медал „100 години от Първата световна война”. Венци и цветя в знак на почит и преклонение пред паметта на българските подводничари, които не са вече сред нас, бяха поднесени от членовете на Съюза на подводничарите в Република България, от командването на Военноморските сили, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България, от много гости на церемонията.

 

През миналата година, по идея на Съюза на подводничарите в Република България, с подкрепата на командването на Военноморските сили, тук беше изграден и открит паметник на загиналите за Родината подводничари.

 

Експериментално: Предлагат две години без квота за калкана

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )