IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
14:43 | 29 август 2019
Обновен: 19:49 | 23 април 2024

Рибари: Чернокопът тръгна

През септември се очаква идването и на паламуда

По материала работи: Борис Проданов
Рибари: Чернокопът тръгна

Постепенното активизиране на сафрида, хамсията и грацата най-после докара и чаканият чернокоп, похвалиха се запалени рибари от Варна. Хищната риба е желана за всяка трапеза, а уловът засега върви основно от сушата, предвид вълните в Черно море.

 

Времето обръща и още десетина дни само въдичари ще се радват на мимолетните пасажи от чернокоп. Все още количествата са ограничени, но и на юг от н. Емине, а и на север има индикации за предстоящи по-добри дни.

 

Това пък дава надежда да се появи и паламудът, който е следващият в хранителната верига. Той все още е мираж (независимо от епизодичните успехи), а напоследък се засича и зарган. Тази риба обаче е капризна и откъм приготовление, и за улавяне.

 

Но действително именно чернокопът си остава класика. Той е добър за скара и пържене, а по-големите екземпляри (познати като лефер) са мечта за всеки ценител. Маринован също е вкусен.

 

От септември до Никулден ще са добрите дни, прогнозират и матрапази. Морските хора знаят, че след това хубавите риби мигрират на юг.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

Коментари

Новини Варна