IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
13:08 | 10 септември 2019
Обновен: 19:49 | 23 април 2024

Във Варна вече се чака идването на прясната риба

Надеждата на рибарите е времето „да обърне“ до края на месеца

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна вече се чака идването на прясната риба

Радостта от топлото Черно море може и да е основателна за летовниците във Варна, но именно поради него рибарите в региона все още имат скромен улов. Надеждите са след средата на месеца водата да се поохлади и да излезе риба, защото иначе мнозина се опасяват и от фалит.

 

На Рибната борса не липсва сафрид, но най-често е гръцки. Цените са между 8 и 12 лв. за килограм. Който е майстор да изкара нашенски, може да му вземе около 14 лв./кг., дори за размер граца (по-дребничките рибки).

 

Както вече Медийна група „Черно море“ съобщи, чернокопът (срамежливо) започна да излиза, някои се поздравиха и с лефер. Но количествата все още са ограничени, затова и търсачите на пресен улов трябва да разчитат и на късмет, и на лични контакти с рибари и/или матрапази.

 

На юг се чу, че вадят ситен паламуд (циганка), който също радва скари и тигани на ценителите. Надеждите на морските хора са да задуха вятър от северозапад, който да „обърне времето“, а температурите поне малко да паднат. Иначе пасажите няма да доближат родните брегове дори в разгара на есента, което ще катастрофално за бранша.

 

Със сълзи на очите рибари припомнят миналогодишният силен сезон на чернокоп, лефер и паламуд. И да има риба, все още е недостатъчно спрямо търсенето, а съответно скромните количества бързо стават хит по сергиите и се разграбват.

 

В очакване на деликатесните видове може да си купим прясна трицона или сардина, барбун. Хубава охладена риба има от Турция и Гърция, при правилно приготвяне вкусът й спокойно може да се сбърка с черноморската.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари: Чернокопът тръгна

Коментари

Новини Варна