IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
13:00 | 24 септември 2019
Обновен: 08:47 | 26 април 2024

Океанолог: От октомври до Коледа често наблюдаваме добър улов на риба

Доц. д-р Виолин Райков: Експедиция в Черно море ще даде картина на ресурсите

По материала работи: Борис Проданов
Океанолог: От октомври до Коледа често наблюдаваме добър улов на риба

В следобеда на първия ден от астрономическата есен щастливи рибари се радват на богатия си улов на риба зарган. Снимка Пламен Гутинов

 

 

"Връщам се от Трабзон (Турция), където рибари се оплакват от ниски улови на хищни риби – чернокоп, лефер, паламуд. И при нас е така и не се очаква добър сезон. Тази цикличност не изненадва учените. Риба винаги има, но понякога е твърде далеч от брега“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ доц. д-р Виолин Райков от секция „Биология и екология на морето” в Института по океанология към БАН.

 

В момента има отлични „добиви“ на зарган, както и на трицона.

 

„В по-късен етап – края на септември, началото на октомври, хищните видове да започнат да излизат и уловът да се увеличи. Но е възможно да остане и на това равнище. През октомври, ноември и често дори до Коледа наблюдаваме добри резултати. Очаквам поредната експедиция, която ще даде картина на запасите“, добави той.

 

Недеклариран улов в Черно море съществува за всички държави. Към някои видове има голям икономически интерес и съответно – черен пазар.

доц. д-р Виолин Райков

 

„Контролът не е малък. Мрежите за калкан (например) остават в морето за дълъг период и осъществяват „призрачен риболов“. В тях се хващат и китоподобни, което е проблем. Делфините са върховите хищници и контролират популацията. Всяко увеличаване или намаляване на броя им се отразява върху всички риби. Изоставени мрежи се оказват „капан“ за тях. А самите делфини консумират много риба, което пък дразни рибарите“, посочи още доц. Райков.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: Риба зарган кълве на Първа буна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна