IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Морски бизнес
14:22 | 23 октомври 2019
Обновен: 23:46 | 20 април 2024

Разрастването на пристанище Варна е национален транспортен приоритет

Министър Росен Желязков: България поддържа много добри взаимоотношения със страните, участващи в проекта „Пътя на коприната“

По материала работи: Борис Проданов
Разрастването на пристанище Варна е национален транспортен приоритет

България полага необходимите усилия за изграждането на модерна железопътна и пътна инфраструктура по оста „Изток – Запад“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форума „Пътя на коприната“, който се провежда от 21 до 23 октомври в Тбилиси, Грузия. По думите му това създава нужните условия за бързото придвижване на хора и товари, предвид нарастващия транспортен трафик между Азия и Европа.

 

„Разрастването на най-големите български морски пристанища във Варна и Бургас и подобряването на черноморските фериботни връзки също са сред приоритетите на националната ни транспортна политика“, посочи Желязков, цитиран от пресслужбата на министерството.

 

Той бе категоричен, че трябва да се засили допълнително сътрудничеството между заинтересованите страни чрез насърчаването на пилотни проекти, което ще подпомогне развитието на коридорите, железопътните превози, като и нисковъглеродната и интелигентната мобилност.

 

„България поддържа много добри взаимоотношения със страните, участващи в проекта „Пътя на коприната“ (Китай, Азербайджан, Иран, Турция, Казахстан, Грузия, Узбекистан, Туркменистан и Таджикистан). Ние проявяваме сериозен интерес и към други регионални инициативи, свързани с транспорта, като проектът за евро-азиатски транспортни връзки; платформата за свързаност между Европейския съюз и Китай, инициативата 17+1 за сътрудничество с Китай и ТРАСЕКА“, допълни министър Росен Желязков.

 

„Уверени сме, че със съвместните усилия на всички партньори ще изградим стабилна търговска и комуникационна мрежа между Европа и Азия, която ще има основна роля за подпомагането на търговията и икономическия растеж“, каза още Росен Желязков.

 

Прочетете още: Росен Желязков: Ще привличаме инвеститори за концесии на пристанищата ни

Коментари

Новини Варна