IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
16:39 | 3 декември 2019
Обновен: 06:46 | 11 март 2024

Обучават младежи от уязвими групи за водолази и капитани

В началото на януари ще започне набирането на желаещи да се включат в курсовете

По материала работи: Слав Велев
Обучават младежи от уязвими групи за водолази и капитани

Дарина Иванова - председател на  морски клуб „Приятели на морето“

 

50 младежи от уязвими групи ще преминат безплатно обучение за придобиване на квалификация – водолаз и водач на плавателен съд. В началото на януари ще започне набирането на желаещи да се включат в курсовете.

 

“Инициативата е на морски клуб „Приятели на морето“ и ще се реализира в следващата година и половина“, каза неговият председател Дарина Иванова.

 

“Стремим се да обхванем повече безработни младежи, такива с ниски доходи и от етническите малцинства, а основната цел е създадем  възможност на младите хора за социална интеграция и професионална реализация”, добави още тя.

 

Младежите, които преминат обучението и успешно положат изпитите, ще получат сертификати по две международно признати специалности – “Водолаз" и "Водач на плавателен съд до 40 БТ".

 

Над 10 са предишните издания на инициативата и вече над 300 са получили капитанско право, което им дава възможност да управляват малък плавателен съд, или да бъдат част от екипаж.

 

Участниците в „Морска академия 2019 – 2020“ ще бъдат разделени на групи от по 10 курсисти, а обучението за всяка е с времетраене месец.

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА 

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

Коментари

Новини Варна