IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
14:03 | 12 февруари 2020
Обновен: 03:03 | 28 март 2024

Мекото време дава надежди за ранен улов на варненските рибари

Вариантите са писия и дори елитният калкан

По материала работи: Борис Проданов
Мекото време дава надежди за ранен улов на варненските рибари

Независимо от факта, че зимата се оказа доста по-мека от обичайно, все още водата на Черно море е студена. Ентусиасти рибари от Варна обаче обмислят от средата на февруари (почти фантастични) опции за хващане на елитни риби. Единият вариант води не къде да е, а до калкана!

 

Този вид риба се лови действително през март и до средата на април. След това идва забрана, която продължава до средата на юни. При около 7 градуса започва да се ориентира към брега. Опитите за улавяне на калкан в този сезон са още мираж, но през март... Кой знае?!

 

Мераклиите „шарят“ не само край Варна, а в района на Крапец и Тюленово. Никакви „тарикатлъци“ засега не са донесли желания резултат, но при по-трайно затопляне на въздуха и при температура на морската вода над 7 по Целзий (каквато е в момента) всичко може да се случи.

 

По-реалистична опция е писията. Наближава сезонът за нейния улов – краят на февруари, началото на март. При подобни условия кълве силно, убеждават ни въдичари. От няколко сезона се върна на Рибната борса – както за Никулден, така и за Нова година. И то наша, родна.

 

Под Аспаруховия мост миналата година по това време тръгнаха екземпляри по над килограм. Слуката се появи и в канала към Варненското езеро. За нея се хвърля на осолена риба, както и за калкана. Ако ще излиза, сега е моментът – чакат я с приготвени въдици и на Златни пясъци, и на Иракли.

 

Но докато още времето е леко „аланкат“, най-стабилен остава уловът в реките. Гарантирано кълве във вътрешните водоеми, но за Варна опциите включват само околностите на река Камчия. Хванатите там риби не идват присърце на матрапази и риболовци, но мераклии често „се жертват“.

 

Няма да си кривим душата – идването на иларията и сафрида са знакови за варненци. Но трябва да се чака април или май. Стигне ли морската вода температура 15 градуса – пристига сафридът от Босфора. С това меко време може да дойде по-рано.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: От затоплянето: Променя се размножаването на рибите в Черно море

Коментари

Новини Варна