IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
16:41 | 13 февруари 2020
Обновен: 02:33 | 22 април 2024

Рибар плати 1500 лв. за две пъстърви от река Камчия

Доброволец го издал за бракониерска дейност

По материала работи: Борис Проданов
Рибар плати 1500 лв. за две пъстърви от река Камчия

Две балкански пъстърви с общо тегло 460 грама излязоха 1500 лв. на риболовец. Въдичарят М.М. бил глобен по Закона за рибарството и аквакултурите, че ги е уловил в р. Камчия край Велики Преслав, където любителският риболов на „балканката“ е позволен, но само на принципа хвани-пусни. Същото важи и за още много водоеми в страната по заповед на министъра на земеделието и масово това е указано със забранителни табели.

 

Преди 2 г., когато бил на излет с приятел и 9-годишния си племенник, шуменецът В.В. преминавал в района и забелязал паркиран автомобил. Повървял и заварил детето край кофа с две вече мъртви пъстърви, а двамата рибари наблизо продължавали да мятат въдици. Направил видеозапис и обяснил на М.М., че задържането на улова е нарушение.

 

Отговорът бил: „Ама аз само две рибки хванах“.

 

Доброволецът му казал на следващия ден да отиде в поделението на Агенцията по рибарство в Шумен за съставяне на акт. Уведомил и службата. Така рибарят се сдобил с акт, въпреки устните претенции, че не е сторил кой знае какво. Издадено било и наказателно постановление от началник-отдел „Рибарство и контрол” – Русе. Пред съда М.М. обяснил, че всъщност рибките били хванати от племенника му. Магистратите не приемат тези доводи, в решението си посочват, че забраната е била и широко оповестена. Не приемат и че нарушението е маловажно.

 

Рибарят може да обжалва пред Административния съд в Шумен.

 

Прочететете още: Мекото време дава надежди за ранен улов на варненските рибари

Коментари

Новини Варна