IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Морски бизнес
15:04 | 19 февруари 2020
Обновен: 17:59 | 18 април 2024

Организации от 4 държави искат нормативни промени за борба с морските отпадъци

По материала работи: Борис Проданов
Организации от 4 държави искат нормативни промени за борба с морските отпадъци

Осем организации от Албания, България, Гърция и Кипър работят по проект „Мелтеми“. Целта им е да предложат подобрения в законовата рамка за управление на морските отпадъци, както и да ангажират обществото в борбата за намаляване  на замърсяването с твърди отпадъци по крайбрежието и в морето.

 

„Да предложим мерки на тези, които вземат решение за да може да се направи план за действие срещу отпадъците“, каза за медийна група „Черно море“ доц. д-р Виолин Райков – координатор на проекта от Института по океанология.

 

Дейностите в проекта за справяне с огромния проблем са многостранни. По думите на доц. Райков те са насочени към чисто определяне на категориите отпадъци, тяхното количество, както и мерките за справяне с непрекъснато постъпващите отпадъци от сушата, корабоплаването, туризма и всички онези човешки дейности, които произвеждат отпадък.

 

Под наблюдение са два български плажа на територията на община Долни Чифлик.

 

„Въпросните плажове са известни със своята природна красота и богато биоразнообразие. Единият, Камчийски пясъци, е див плаж а другият - Шкорпиловци е малък плаж, с развиващ се туризъм“, поясни Ема Гилева – Черноморска мрежа на НПО.

 

Данните от двете места след това ще бъдат сравнени. В сряда беше първата от три планирани срещи за набелязване на мерки по проблема. На нея присъстваха представители на черноморски общини и институции.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна