IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
14:57 | 23 юни 2017
Обновен: 08:21 | 25 април 2024

73% ръст на разрешителните за строеж във Варна

Българите търсят все по-големи и по-качествени жилища

По материала работи: Борис Проданов
73% ръст на разрешителните за строеж във Варна

Бизнес закуска „Пазарът на недвижими имоти във Варна и региона“ се проведе в Хотел-галерия Графит във Варна. Инициативата, подета от Имоти.нет, събра водещи компании за недвижими имоти, които дискутираха основните тенденции на пазара на недвижими имоти.

 

Ръст на пазара на недвижими имоти, през последните четири години, като търсенето надхвърля предлагането стана ясно по време на дискусията. Като основни причини за това, Теодора Димитрова, управляващ партньор на международна компания за недвижими имоти, изтъкна задържането на търсенето до 2013 г., след което на принципа на махалото от 2013г. се наблюдава устойчив интерес, основно към жилищните имоти. Специфичното за 2016г. и 2017г. е, че освен изключително повишеното търсене, се забелязва тенденция към повишаване и на инвестиционните покупки на имоти, които се закупуват с цел отдаване под наем и осигуряване на доходи от недвижимия имот.

 

 

В момента няма голям интерес от страна на чужди инвеститори в български имоти, основното търсене е от страна на българи, като 50% от тях използват за целта банкови кредити. Що се отнася до руските граждани, те винаги ще бъдат на българския пазар, според експертите, макар и не с този обем, който е бил в миналото, но те също са адекватни на ситуацията в момента и купуват имоти с цел инвестиция.

 

За Варна през 2017г. се наблюдава 73% ръст на издадени разрешителни за строеж, спрямо предходната 2016г. За София този ръст е от 30%.

Забелязва се и нарастване на инвестициите в стартирало строителство на нови жилища. За Варна ръста през тази година спрямо 2016 е 28%, а за София 42%.

 

Според експертите цените на имотите в България устойчиво растат нагоре,

като в София търсенето е значително по-голямо, отколкото в останалата част на страната. Основните купувачи са в трудоспособна възраст между 27 и 55 години. Голям е делът на купувачи, които за първи път се сдобиват с жилище. Това обикновено са млади хора с по-високи доходи, които ползват банково финансиране. Ниските лихви по кредити и депозити в момента стимулира хората да инвестират в недвижими имоти. 25% от купувачите, закупуват имот с цел инвестиция.

 

 

Тенденцията е към търсене на по-големи апартаменти.

Статистически България е страна, в която се купуват имоти с най-малка квадратура, но това се променя, стана ясно по време на дискусията. Хората започват да продават по-малките си стари жилища и да купуват по-големи и по-качествени имоти. И ако до 2015 г. предпочитанията са били към готови завършени жилища до ключ, основно от страна на чуждестранни купувачи, в момента българите търсят основно жилища по БДС, като изискванията им са завишени и най-търсени са тристайните и четиристайните жилища.Засилен интерес на пазара има и към парцели с площ около 1000 кв.м. В София се наблюдава и ръст на продажбите на имоти на зелено, докато във Варна все още няма такава тенденция.

 

На фона на ръста при сделки с имоти с цел отдаване под наем, във Варна се наблюдава сериозен спад на цените на наемите. В момента 2-стаен апартамент среден клас се отдава на цени от 450-500 лв., а 3-стаен – 550-600 лв., сравнено с 2015г., когато наемите за същите жилища са били 600-650лв. за 2-стаен и 800-850лв. за 3-стаен апартамент. Наравно с това наемателите искат максимално качество и пълно оборудване на наетото жилище, възползвайки се от голямото предлагане и конкуренция между наемодателите.

 

Експертите говорят и за повишено търсене от страна на българи, живеещи в чужбина,

които имат интерес от закупуване на жилище в България. И ако до средата на 2016 г. разлика в цените на имотите във Варна и София почти не съществуваше, в момента се забелязва рязка промяна и Варна се явява на второ място след София със сериозно изоставане в ръста на цените.

 

 

Симптоми за „балон“, според представителите на бранша няма.

Обемът на ново строителство, което се наблюдава в момента е едва около 40% на онзи обем, който е бил в края на 2008 г. Освен това, повечето хора, които купуват в момента имоти са български граждани, които ги вземат, за да живеят в тях. Растежът е устойчив, без резки промени на цени и обеми в продажбите.

 

Относно регулацията на имотния пазар в България, за сега такава няма, но има все повече фирми на пазара на недвижими имоти, които предоставят качествено обслужване, а клиентът се явява най-важният регулатор. Той самият изхвърля некоректните от пазара.

 

Мариана Стойкова

 

 

Коментари

Новини Варна