IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:25 | 10 октомври 2018
Обновен: 23:15 | 25 април 2024

Европа изпитва глад за строители и инженери

Над 150 души посетиха международната трудова борса “Европейски ден на труда”

По материала работи: Слав Велев
 ТЪРСЕЩИТЕ РАБОТА ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ да избират вакантни места  от сферите на туризма, ресторантьорството, металургията, строителството, IT сектора, инженерството и други.

Строителни работници и специалисти от различни инженерни дисциплини са най-търсените кадри в Европа. Това съобщи във Варна националният координатор на EURES-мрежата за България Деница Колинс, предаде БТА. Паралелно с това в ЕС се търсят активно служители в сектора на туризма и сезонни земеделски работници. Все още има и голям недостиг на специалисти от сферата на информационните технологии.

 

 

Във Варна Деница Колинс заедно с началника на главна дирекция "Услуги по заетостта" в Агенцията по заетостта Кремена Калчева участваха в международната трудова борса по случай Европейския ден на труда. Във форума се включиха представители на 16 държави-членки на ЕС.

След откриването на борсата началникът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов посочи, че България е много търсен партньор в EURES-мрежата, тъй като у нас има качествена работна ръка.

 

Над 150 души посетиха международната трудова борса  „Европейски ден на труда”, която се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. Някои от тях дойдоха с готови CV-та за пряко договаряне с бъдещия си работодател, каза още Божидар Михайлов.

 

Търсещите работа се срещнаха лично с представители на 7 фирми от региона на Варна, както и с работодатели от Великобритания, Франция, Словения, Словакия, Хърватия, Холандия, Дания, Ирландия, Германия, Австрия, Полша, Румъния, Чехия и други страни. Те имаха възможност да избират вакантни места  от сферите на туризма, ресторантьорството, металургията, строителството, IT сектора, инженерството, месопреработвателната индустрия, автомобилостроенето и други.

 

Борсата бе организирана от Агенцията по заетостта като член на мрежата „Европейски служби за заетост (EURES)”. Една от идеите бе хората, търсещи трудова реализация в чужбина, да имат възможност да се срещнат и с представители на EURES мрежата, от които да получат информация за свободните  места, заявени чрез националните и обществените служби по заетостта в страните членки на EURES, за условията за живот и работа в страните от ЕС и ЕИП,  както и съдействие за кандидатстване за работа.

 

 

ЧЕРНО МОРЕ

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна