IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:48 | 17 април 2019
Обновен: 14:15 | 16 март 2024

Нов метод на индивидуално колянно протезиране спасява млади и активни пациенти с гонартроза в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

По материала работи: Слав Велев
Нов метод на индивидуално колянно протезиране спасява млади и активни пациенти с гонартроза в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

48 годишна жена с гонартроза е сред първите пациенти в България, която бе оперирана по най-новия метод в колянното протезиране в световен мащаб. Интервенцията бе извършена от доц. Калин Михов и екип на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. „Това е вторият пациент в страната, при когото прилагаме иновативната технология, по която работим от началото на годината. Предстои съвсем скоро да бъдат оперирани още 4 пациента, които са планирани и в момента ставите им се произвеждат в Швейцария. Убеден съм, че този метод ще се превърне в рутинна интервенция при нас в клиниката във Варна“, обяснява доц. Михов, който е ръководител на единствената клиника в България, която е сертифицирана и стандартизирана да извършва тази оперативна процедура и да използва този имплант.

 

 

Основната индикация за използване на иновативната индивидуална колянна става е при гонартроза, когато са изчерпани останалите възможности за лечение. Напълно индивидуалната колянна протеза е решение при пациенти,  особено при млади и активни хора, нуждаещи се от пълно възстановяване на функцията и обема на движение на крайника, както и бързото възвръщне към активен начин на живот. Специалистът пояснява, че напълно индивидуалната колянна протеза се произвежда на базата на триизмерен скенер по формата, размерите, радиуса и кривините на нормалното коляно на пациента преди да развие артрозата. Производственото време на импланта в Швейцария е между 3 и 4 месеца, като крайният продукт съдържа индивидуален специфичен инструментариум за резекция на костните краища и индивидуални проби, изцяло съобразени с анатомичните особености на пациента. Това гарантира сигурност, стерилност и намаляване на кръвозагубата при  извършване на имплантирането, казва доц. Калин Михов и обяснява, че пълното възстановяване на функциите на пациента става след 2-3 месеца, като  движението започва още в деня на операцията с помощта на патерици.

 

48 годишната пациентка сподели, че е взела решение да се подложи на тази иновативна операция, защото намалява рисковете от последващи усложнения и реоперации. „Проучих възможностите за лечение в България и се доверих на доц. Калин Михов в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Сега, 2 дни след интервенцията, съм щастлива, че взех това решение. Преди операцията бях напълно спокойна и уверена в резултата“.

 

До момента в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се осъществяваше индивидуално колянно протезиране, при което се изработва само специфичен инструментариум, който осигурява единствено прецизната резекция на ставните повърхности и заместването им с стандартни коленни импланти, които са с еднакви радиуси и кривини. Те не винаги прилягат точно и се налага да се използват различни техники на напасване и избор на по-малкия или по-големия имплант според ситуацията, но резултатът винаги е компромис между функцията и балансирането на колянната става, разказва доц. Михов. Сега с производството на напълно индивидуално изделие лекарите имат възможността да възстановят в пълна степен осите на движение, центровете на ротация, формата на кондилите, кривината, размерите – абсолютно всичко, за да може пациентът да движи коляното си без да има напрежение в меките тъкани и без да обременява мускули, ставни връзки, сухожилия, които са всъщност и генератор на болка и причина за оплаквания след колянно протезиране.

 

През месец май в България се очаква да пристигне един от бащите на тази протеза, френският професор Мишел Бонин, който е председател на дружеството по колянно и тазобедрено протезиране във Франция и един от световните лидери в протезирането въобще. Той ще извърши няколко демонстрационни операции по време на ежегодният конгрес на българското артроскопското дружество и дружеството по колянна хирургия, който за няколко години придоби широка популярност. Очаква се тази година на форумът да присъстват повече от 300 души, като вече има заявки за участници от Германия, Швейцария, Австрия, Турция.

 

Коментари

Новини Варна