IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
12:58 | 27 февруари 2020
Обновен: 02:35 | 23 март 2024

Министерството на отбраната отличи Военномрското училище

На специална военна церемония министър Каракачанов връчи плакет и книги по случай достойното 2 място в света

По материала работи: Пламен Янков
Министерството на отбраната отличи Военномрското училище

Ръководството и част от курсантите на Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов за това, че се варненската морска академия зае второ място в Международната асоциация на морските университети.

 

В Международните класации на ВУЗ фигурира само едно, отбеляза министър Каракачанов. То е след 700-то място. В Асоциацията на морските университети, където присъстват 67 учебни заведения от 35 държави, второто е нашето. Това показва следното: нищо, че България е малка държава, нищо, че се тресе от политически недомислия, нищо, че е икономически не най-развитата страна. Има едно място у нас, в един град Варна, където има ниво на обучение, второ в сета. Заслугата е на флота, на кмета на Варна, на ректора на училището Боян Медникаров, на ръководството, преподавателите и курсантите. В училището ма представители на 15 нации. Това е повод за гордост. Опитът, който е натрупал ръководителя на ВВМУ ще може да бъде споделен с Военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Военното ни образование не може да се оплаче от липсата на средства. Всичко е въпрос на работа. Надявам се един ден да се гордеем и с другите  ни военни училища. Пожелавам на новооткритото ни Военно въздушно училище не само да върне нивото, което имаше допреди 17 години, но и да се бори да настигне нивото на Морското, каза още Каракачанов.

 

Той награди с почетен плакет на Министерството на отбраната директора на Морското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров за изграждането, развитието и утвърждаването на висшето учебно заведение, както и част от курсантите с книга на историческа тематика от академик Георги Марков. Министърът посъветва наградените военнослужещи непременно да прочетат историческата книга, защото в нея ще научат „как българският меч е разсичал Балканския възел“. Пожела им повече усилия в учението и още успехи.

 

"Днес е един хубав ден за нашето Военноморско училище, каза още военният министър. Най-накрая след усилия, които бяха полагани повече от две десетилетия, особено в последните години под ръководството на флотилен адмирал Медникаров, Военноморското ни училище беше издигнато като класа и ниво на едни висоти, които могат да мечтая дори училища, в които ние довчера изпращахме наши военнослужещи да се обучават в чужбина. Това показва не само желание на ръководството на флота и Военноморско училище за постигане на едно добро ниво на образование на нашите бъдещи командири, това показва резултати, с които лично като българин и като министър на отбраната се гордея. Убеден съм, господа адмирали, че с тези резултати ще се гордее не само варненската общественост, с тези резултатите трябва да се гордее цяла България", допълни Каракачанов.  По-късно министърът и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс ще присъстват на връчването на сертификати  в  Морското училище на завършилите курс под егидата на Великобритания.

 

 

В годишната класация  на Международната асоциация на морските университети (IAMU) за образование, наука и осигуряване на обучение, ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" попада на второ място след Австралийския морски университет в Тасмания, а след флотската ни Алма матер остават учебни заведения от САЩ, Великобритания, Германия и Япония.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Обучиха за първа долекарска помощ над 4 000 кандидат шофьори от Варненско

6 000 наши студенти учат на Острова, 2500 британци са избрали наши ВУЗ-ове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна