IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:09 | 29 януари 2015
Обновен: 11:01 | 26 април 2024

Вкараха и Пожарната в измамните схеми

За трети път изнудват семейството на пенсионерка по телефона

По материала работи: Златина Добрева
Вкараха и Пожарната в измамните схеми

Изобретателните наследници на Остап Бендер за първи път вкараха и Пожарната в измамните си схеми. Варненска пенсионерка подаде сигнал в редакцията на вестник „Черно море“, че „комисар Пенев“ й звъннал 15 минути преди полунощ на домашния телефон.
„Бях сънена, само чух името му и че е от Пожарната. Много бързо ме попита имам ли деца и колко, защото правели някаква справка. Като му казах, че нямам, той веднага затвори. Веднага се сетих, че става въпрос за поредната телефонна измама“, обясни жената.
В дирекцията на варненската полиция не бяха изненадани от новия подход на измамниците, въпреки че криминалистите все още не бяха чували за подобен сценарий. Според тях в случая мъжът е използвал късния вечерен час с мисълта, че човекът отсреща е сънен и без да се замисли, ще си каже дали има деца, колко и на колко години са. И най-вероятно след ден-два на този телефон ще се получи друго обаждане от някое от „децата“, което ще реве, че е пострадало при катастрофа, или е убило човек при подобен инцидент и трябват много пари. По данни на полицията през последните два-три месеца се забелязва, че повечето обаждания по телефона от измамници се извършват именно в късните вечерни часове.
„Отвратително е това, което се случва в държавата ни. Хората са наивни, престъпниците нагли, а полицията не може да се справи със ситуацията. Нашето семейство не за първи път става жертва на измами. В единия случай майка ми си е виновна, но тя е възрастна жена. Д-р Димитров й казал по телефона, че съм пострадала тежко и трябват пари, за да ме транспортират с хеликоптер до “Пирогов”. Тя е болна и върви с проходилка. Млад мъж отишъл до дома й и тя му дала 800 лв.  При брат ми обаче ситуацията беше съвсем друга. На него му се обадили, че дъщеря му е пострадала. Той си уговорил среща с така наречения доктор. Трябвало да отиде на автогарата да даде плика с парите. Веднага след това се обадил  на полицията. На мястото имало и цивилни полицаи. Те успели да задържат измамника, но до съд така и не се стигна, защото в плика брат ми не бил сложил пари и така не можели да докажат, че има престъпление“, обясни пенсионерката.
Лиляна Трънкова

 

Коментари

Новини Варна