IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
15:39 | 30 януари 2015
Обновен: 12:50 | 9 април 2024

Налагат глоба до 5000 лв. за кемпери и каравани на плажа

Целта е опазване на обществения ред и околната среда

По материала работи: Златина Добрева
Налагат глоба до 5000 лв. за кемпери и каравани на плажа

Глоби от 500 до 5000 лв. за разполагането на палатки, кемпери и каравани, извън туристически обекти, категоризирани като къмпинг според нормативните документи. Това предвижда промяна в наредбата за обществения ред на община Варна, приета от правната комисия към Общинския съвет. Предложението е на съветника Андрей Василев. То бе внесено от мен още през октомври м.г., бе поставено на сайта на общината, по темата бяха организирани и редица срещи с хора от бранша, обясни Василев.
Предложението за промяна е продиктувано от необходимостта за създаване на правила за къмпингуване с кемпери, каравани и палатки на територията на общината. Поради липсата на такива всеки разполага своите съоръжения безразборно в естествените зелени площи, което води до замърсяването им с всевъзможни боклуци. Освен това се нарушава общественият ред заради музикални уредби и други звукови източници, ползвани от къмпингуващите. Крайната цел е да се сложи край на дивото къмпингуване, да се опази околната среда и да се подобрят условията за живот, пребиваване и почивка на територията на града и околностите, се казва в предложението, което трябва да бъде утвърдено на предстоящата сесия на местния парламент.
Ще припомним, че през миналото лято почти целият паркинг на варненския плаж в района на Четвърта буна бе зает целодневно от кемпери от почти цялата страна, което създаваше затруднения на летовниците и риск от замърсяване на околната среда.
Промяната в наредбата за обществения ред предвижда санкции и за товарни МПС над 20 т, ремаркета и автобуси, паркирали в зони извън определените им места за домуване.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна