IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
14:38 | 10 май 2016
Обновен: 06:03 | 17 март 2024

Нов градски транспорт тръгна във Варна (СНИМКИ)

Корабчето „Белла“ ще обслужва новооткритата водна линия Аспарухово – Морска гара

По материала работи: Деян Михайлов
Снимка Пламен Гутинов

Корабчето „Белла“ започна редовни курсове между Морска гара и „Аспарухово“ – до кейовата стена на “Рибни ресурси”.

 

 

 

“Всичко е обезопасено. Тази ни инициатива е планирана, отдавна искахме да възобновим водния транспорт. Затова и стартирахме процедурите по придобиването на пристанището от “Рибни ресурси”. Така ще облекчим и трафика по Аспаруховия мост, а и на Варна приляга да си възстанови водния транспорт. Общината ще кандидатства по европроекти и ще закупи със собствени средства плавателни средства, подходящи за пътуването. А освен транспорт, това е и атракция за туристите”, каза кметът на Варна Иван Портних.

 

 

 

 

Градоначалникът добави, че ремонтът на Аспарухов мост върви по график въпреки последните няколко дъждовни дни.

 

“Повдига се втората част на първото мостово съоръжение. Изпълнителите твърдят, че се движат по график. Амбицията ни е “Аспарухово” да стане уредено и атрактивно място. Всички тези ремонти предизвикват неудобство, но търпението на съгражданите ни се възнаграждава с благоустроени райони, с хубава жизнена среда”, разкри още Иван Портних.

 

Часовият график е съобразен с натоварения трафик по Аспарухов мост и движението на линия №48, чиято последна спирка е на Морска гара.

 

 

Сутрин в делнични дни първото отплаване ще е в 6,30 до 9,30 часа, а в следобедните часове от 16 до 20,30 ч. В почивните дни ранният график е преместен, защото в най-ранните и най-късни часове няма необходимост от такъв транспорт. Цената на билета ще е един лев. Капацитетът на “Белла” е 70 места.

 

 

“Следим постоянно човекопотока. При необходимост ще търсим още плавателни средства. Можем да коригираме и графика, за да е в услуга на хората. Пътуването е около 25 минути и доста атрактивно. Имаме готовност да пуснем и шатъл от Морска гара до Гаровия площад”, завърши кметът на Варна.

 

Борис Проданов

 

Коментари

Новини Варна